Liber la traseul de escaladă via ferrata din Cheile Turzii
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 4 mai 2018, 11:29
Traseul de escaladă via-ferrata din Cheile Turzii a fost reaccesibilizat în perioada minivacanței de 1 mai.
În urma unei mobilizări fără precedent înainte de debutul minivacanței, salvatorii montani clujeni au reușit să reaccesibilizeze traseul de escaladă via-ferrata care este extrem de solicitat în această perioadă.
Aceste poteci sunt destul de periculoase și greu accesibile, dar, în același timp, foarte attractive pentru turiști, în special pentru cei neexperimentați.
Gheorghe Frățilă, șeful Salvamont Cluj atrage atenția celor care doresc să parcurgă traseul de via-ferrata asupra faptului că au nevoie de un echipament special și de un ghid avizat, cu cunoștințe necesare și puțină experiență montană:
Traseul de Via Ferrata din Cheile Turzii este în opinia mea cea mai ofertantă atracţie turistică din Cheile Turzii. Pentru cei care îndrăznesc să depăşească limitele potecii turistice şi să facă primul pas spre escaladă, parcurgerea traseului cu echipament adecvat poate da satisfacţii deosebite. Este un traseu foarte frumos. Noi vorbim despre nişte oameni care nu practică escalada, nişte turişti care vor să facă un pic mai mult decât o scurtă plimbare pe potecă. Pentru aceştia parcurgerea traseului de Via Ferrata oferă satisfacţii deosebite şi imagini care te ung la suflet. (Gheorghe Frățilă, șeful Salvamont Cluj)
Pe perioada minivacanței de 1 Mai din acest an, Rezervația Naturală Cheile Turzii a fost vizitată de peste 6.000 de turiști și alpiniști, români și străini, care, din păcate au lăsat în urmă multe gunoaie. Ca urmare, joi, 10 mai Serviciul Salvamont Cluj organizează împreună ccu Consiliul Județean, o acțiune de igienizare.
În cursul săptămânii viitoare avem programată o tură de curăţenie în Cheile Turzii. După zilele libere de 1 mai s-au adunat cantităţi destul de mari de gunoaie. Noi am încercat să menţinem curate Cheile Turzii în ultima perioadă. Am montat un baraj plutitor care să limiteze scurgerea de gunoaie din satele din amonte, care chiar funcţionează. (Gheorghe Frățilă, șeful Salvamont Cluj)
De la șeful Salvamont Cluj, Gheorghe Frățilă, am aflat și de ce este renumită Rezervația Naturală Cheile Turzii:
Cheile Turzii oferă o mare varietate de atracţii turistice, atât pentru turistul care pune prima dată piciorul în exteriorul asfaltului, cât şi pentru cei dornici de adrenalină, iubitorii de sporturi, de aventură: se poate practica drumeţie pe traseele existente, se poate practica escaladă; între cele două ca şi nivel tehnic există traseul de Via Ferrata; există traseele pentru iubitorii de mountain bike şi se practică intens şi zborul cu parapanta. (Gheorghe Frățilă)
Pentru a face față fluxului mare de turiști în Cheile Turzii, angajații Biroului Arii Protejate din cadrul Salvamont Cluj au montat o serie de panouri de informare și avertizare referitoare la interdicțiile aplicate pe teritoriul ariei protejate, respectiv de interzicere a părăsirii potecii de vizitare și a potecilor de acces către traseele de cățărat.
Traseele de via ferrata sunt trasee montane prevăzute cu cabluri, scări și poduri metalice. De regulă, sunt trasee prin zone de stâncărie sau direct pe stancă. Diferența principală între traseele de cățărare și traseele de via ferrata este că pentru acestea din urmă nu mai trebuie să-ți iei corzi cu tine. Pe traseu sunt instalate așa-zise corzi fixe.
Alina Nechita/Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.