Daniela Maier, de pe Scena Urbană, în fruntea arhitecților
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 mai 2018, 13:48
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 mai 2018, 13:48
Noul președinte al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania este Daniela Maier.
Ea va ocupa această poziție timp de patru ani, succedându-i la conducerea filialei fostului architect șef al Sibiului, Szabolcs Guttmann.
Daniela Maier a absolvit, în 1999, Facultatea de arhitectură și urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Printre realizările pe care le are în portofoliu se află proiectarea lucrărilor de extindere și modernizare la Clinicile Chirurgie 1 și Radiologie și realizarea mai multor amfiteatre ale Universității de Medicină și Farmacie, o parte dintre aceste proiecte făcându-le pro bono.
De asemenea, a realizat sediul firmei CAAB, de pe Calea Turzii, care va marca intrarea în Cluj-Napoca.
Daniela Maier a gândit și patinoarul construit după toate standardele internaționale în Târgul Secuiesc, alături de kartodromul din același oraș, care este o copie în miniatură a circuitului de Formula 1 de la Monte Carlo.
Pista de karting a fost apreciată drept una dintre cele mai mari de acest tip și dotată cu toate facilitățile necesare desfășurării unor competiții internaționale. Competițiile care se organizează în acest loc au participări din toată Europa și spațiul în sine se dezvoltă într-un mod de admirat pentru țara noastră. Proiectul cuprinde atât pista de karting, care are o calitate excepțională, cât și clădirea care adăpostește toate facilitățile necesare: săli pentru arbitri, Săli de conferințe, spații de cazare pentru competitori, restaurant, dar și service-ul și zone de depozitare pentru karturi și restul accesoriilor. (Daniela Maier)
În noua sa poziție, Daniela Maier își propune coagularea punctelor de vedere ale arhitecților, în așa fel încât breasla să poată influența în mod pozitiv dezvoltarea urbanistică a municipiului și a zonei.
Combaterea semnăturilor de complezență ale arhitecților de pe proiectele urmanistice, fără de care nu se poate obține o autorizație de constructire, este un alt obiectiv care, e conștientă, îi va da bătăi de cap.
Pentru noul președinte al Ordinului Arhitecților – Filiala Transilvania importantă este și coordonarea tinerilor stagiari care termină facultatea.
Îmi amintesc cu drag de facultate de fiecare dată când coordonez evenimente culturale. Pentru că o mare parte din voluntarii care se implică în evenimentele pe care le-am organizat în cadrul Scenei Urbane sau ale Bienalelor de arhitectură Transilvania din 2015 și 2017 au fost studenți ai Facultății de arhitectură. Dacă atunci când am terminat eu eram douăzeci și cinci de studenți într-un an, am terminat treisprezece, acum sunt peste o sută patruzeci de studenți. Și unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus în anii care urmează este definirea unui drum al carierei. Iar acest drum începe pe băncile facultății și continuă cu stagiatura tinerilor absolvenți. (Daniela Maier)
Daniela Maier s-a remarcat și în spațiul public, prin fondarea și coordonarea activităților Scenei Urbane. Asociația a organizat pe Cetățuie primul spectacol în aer liber al soliștilor operei și a gândit concertele din 1 noiembrie susținute în Cimitirul Central. De asemenea, ea a reunit, pentru prima dată, membrii unei galerii de fotbal și cântăreți ai operei, care au interpretat împreună cântecele de susținere ale Universității Cluj, în cadrul evenimentului “Haide U pe Scena Urbana”.
Daniela Maier e legată de U și pentru că la acest club face baschet băiatul ei, David, în vârstă de 13 ani, care luptă pentru câștigarea primului său titlu național din carieră. Visul ei este să proiecteze o sală de baschet în care David să ridice deasupra capului o cupă europeană importantă.
Până atunci însă, Daniela Maier, noul președinte al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, are în plan să se implice și în organizarea altor proiecte care să promoveze evenimente culturale care evidențiază arhitectura.
Orice architect visează la lucrurile la care nu a avut acces până acum. Și, recunosc cu mâna pe inimă, că mi-ar plăcea foarte mult să proiectez un teatru. Sau un teatru de păpuși măcar. Îmi doresc tare mult asta…
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.