Incluziv: Miraje 2018, Arta fără limite
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 mai 2018, 06:00 / actualizat: 8 mai 2018, 12:40
A unsprezecea ediţie a festivalului cultural Miraje are loc zilele acestea în Cluj-Napoca. Peste 200 de tineri de la şcolile speciale din 6 judeţe vor urca pe scena Mirajelor pentru a cânta, a dansa şi a juca teatru. Festivalul va găzdui o serie de evenimente dedicate integrării în comunitate a tinerilor cu dizabilităţi, dar şi seri de spectacol cu invitaţi speciali. Mai multe despre program aflăm de la profesor psihopedagog Diana Găucă, coordonator PR al festivalului cultural Miraje:
Andrea Nagy: Ce sunt Mirajele?
Diana Găucă: Festivalul cultural Miraje este proiectul de suflet al Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere. La ediţia aceasta avem copii din 6 judeţe, din şcoli de masă şi din şcoli speciale. Este un proiect cofinanţat de Primăria Cluj-Napoca şi de Consiliul Local.
Am început deja anul acesta cu biblioteca vie, un eveniment foarte aşteptat. Sunt cărţi vii, poveşti de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi care au reuşit să spargă bariere, să spargă tipare şi să depăşească minţi înguste.
Astăzi debutăm cu atelierele Miraje de muzică şi modelaj în lut la Bastionul Croitorilor, între orele 10.00-14.00. Avem acolo şi o expoziţie de lucrări realizate de elevii de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca. Şi ţin să spun că la toate evenimentele din cadrul festivalului cultural Miraje intrarea este liberă.
În paralel cu evenimentele de la Bastionul Croitorilor, în acelaşi interval orar 10.00-14.00 avem în Parcul Central în zona Foişor ceea ce se numeşte un labirint senzorial. Vă invităm cu mare drag la o provocare senzorială şi la o cursă cu obstacole.
Mult aşteptatele spectacole concurs pe secţiuni (teatru, muzică şi dans) au loc astăzi la Casa de Cultură a Studenţilor începând de la ora 16.00. Continuăm cu prezentare de modă pentru copii, designer şi coregraf Claudia Suciu. Ineditul acestei prezentări de modă este faptul că pe lângă copiii deja experimentaţi, care fac modelling la École de Mode Claudia Suciu, vor fi şi 4 copii cu dizabilităţi din cadrul instituţiei, foarte frumoşi, care vor prezenta moda pe scenă. Seara, la ora 19.00, vom continua cu invitata specială, soprana Arona Bogdan, dar şi cu un interpret talentat de muzică pop, Andrei Cucul.
Miercuri, 9 mai, avem spectacolul concurs la Casa de Cultură a Studenţilor începând cu ora 15.00. Avem şi miercuri seara prezentare de modă pentru copii. Ca invitat special îl avem pe Grigore Sâmboan, cunoscut interpret de muzică populară, dar şi Bassel Romany cu muzică pop.
Vă aşteptăm la festivalul cultural Miraje. Sloganul nostru este „arta nu are limite”. Este un festival în care dorim să punem în evidenţă abilitatea şi nicidecum dizabilitatea.
Andrea Nagy: Cum a fost participarea la ediţiile precedente?
Diana Găucă: Nivelul festivalului – spre surprinderea tuturor poate – este foarte ridicat. Copiii din toată ţara se pregătesc intens pentru a participa la acest festival şi pentru a face faţă cu brio. În fiecare an ne aşteptăm la mulţi participanţi (vorbim despre sute de participanţi din toată ţara). Trebuie să menţionez că sunt şi copii cu dizabilităţi, dar şi copii din şcolile de masă din Cluj-Napoca. Este o ocazie în care toţi sunt egali.
Andrea Nagy: Este aşadar o ocazie de socializare, de incluziune.
Diana Găucă: Este un festival care ajută la integrarea tinerilor în comunitate. Mulţumim tuturor celor care ne sprijină; mulţumim sponsorilor şi partenerilor, tuturor care cred în acest festival în continuare.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.