Infecțiile din spitale pot fi reduse! Spală-te pe mâini!
Articol editat de , 8 mai 2018, 06:00 / actualizat: 8 mai 2018, 8:14
Infecțiile nosocomiale care afectează foarte mulți pacienți internați în spitale, ar putea fi evitate printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor.
Aceasta este scopul campaniei Igiena mâinilor salvează vieți, aflată în plină desfășurare la Spitalul Județean Satu Mare. Activitatea, la care participă și specialiști din Marea Britanie, este inclusă în campania promovată de Organizația Mondiala a Sănătății, iar la nivel național se derulează doar în patru spitale.
Campania se va derula până în 18 mai, iar pe parcursul ei, personalul medical, pacienții internați în spital și aparținătorii care îi vizitează, vor învăța cât de importantă este păstrarea unei igiene corecte a mâinilor pentru prevenirea apariției infecțiilor nosocomiale. Paula Mare, directorul medical al Spitalului Județean:
Infecțiile nosocomiale se regăsesc în aproape toate instituțiile publice! Dar apariția lor în spitale este periculoasă pentru că afectează oameni care deja au anumite afecțiuni. În acest context, derularea acestei campanii este binevenită, deoarece tragem un semnal asupra importanței spălării corecte a mâinilor și întreținerii igienei acestora. Campania este deopotrivă pentru personalul medical, pacienții internați și aparținătorii acestora, care îi vizitează. (Paula Mare)
Infecțiile pot fi transmise atât din exterior, de către aparținători, pacienților internați, cât și din interiorul spitalului, familiilor celor care vizitează bolnavii. De aceea, la intrarea în fiecare secție a spitalului au fost amplasate dozatoare cu soluții dezinfectante, precizează directorul de îngrijiri medicale, Raluca Tarba:
Se știe foarte bine că germenii care provoacă infecțiile sunt transmiși cel mai frecvent prin intermediul mâinilor murdare! De aceea este necesară spălarea corectă a mâinilor. La intrarea în fiecare secție a spitalului am amplasat dozatoare cu soluții dezinfectante, pe care, prin intermediul afișelor din dreptul acestora, aparținătorii sunt rugați să le folosească atât la intrarea în secție, cât și la ieșire. (Raluca Tarba)
Managerul Adrian Marc spune că derularea campaniei promovate de Organizația Mondială a Sănătății este un bun prilej pentru producerea unor schimbări în Spitalul Județean, chiar dacă asta înseamnă inclusiv schimbarea unor mentalități învechite:
În următoarea perioadă ne vom axa pe tot ce înseamnă verificare și audit pe partea de curățenie, igienă și lenjerie. Sunt lucruri care pot fi făcute fără investiții financiare mari! Dar va trebui să lucrăm foarte mult la tot ce înseamnă mentalitate, rutină și obișnuință. Și mă refer aici atât la personalul medical, cât și la pacienți și vizitatori. (Adrian Marc)
Pe durata campaniei, la Spitalul Județean Satu Mare va fi prezentă și o echipă de specialiști în prevenirea infecțiilor, din Marea Britanie. Ei vor susține cursuri privind igiena mâinilor, curățenia mediului de spital, tehnica aseptică, prevenirea infecțiilor și comunicarea profesională. Din păcate, nici specialiștii din Marea Britanie, nici campania, nu-i vor putea ajuta pe pacienții internați să aibă acces zilnic la apă caldă pentru întreținerea igienei personale. Instalațiile sanitare vechi se strică frecvent, astfel că apa rece rămâne singura opțiune.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.