Laura Codruţa Kovesi: ”Corupția din sănătate se traduce în costuri suportate de pacienți”
Articol editat de Andrei Cretoiu, 8 mai 2018, 17:44
Articol editat de Andrei Cretoiu, 8 mai 2018, 17:44
Aproape 60 la sută dintre români se consideră afectaţi de fenomenul corupţiei din sistemul de sănătate publică, a afirmat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cadrul unei dezbateri pe această temă organizată de Direcţia Naţională Anticorupţie.
Șefa DNA a precizat că aceste date sunt cuprinse în ultimul raport al Comisiei Europene pe tema corupţiei din statele membre ale Uniunii.
Ea a atras atenţia că mita pe care firmele private o plătesc pentru a obţine contracte în sistemul public de sănătate se regăseşte în costuri suplimentare pentru pacienţi şi pentru bugetul de stat:
Am constat că faptele sunt repetitive iar cea mai importantă concluzie pe care putem s-o tragem din această analiză este aceea că, atunci când anumite proceduri nu se schimbă, atunci când nu se introduc mecanisme de prevenire, atunci când mecanismele de control interne ale instituției sau mecanismele de control pentru alte instituții ale statului nu funcționează, în continuare o să avem fapte de corupție în domeniul sănătății. Corupția în domeniul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienți, în mod direct, pentru că suportă din buzunarul lor sua în mod indirect, pentru că este afectat și prejudiciat bugetul asigurărilor sociale. (Laura Codruţa Kovesi, sefa DNA)
Corupţia din sănătate se manifestă în cinci domenii importante precum achiziţiile publice, serviciile, bugetele spitalelor, accesul personalului la angajări şi autorizarea farmaciilor, a menţionat procurorul-şef al DNA.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.