TIFF17 crede în marile capodopere sovietice
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 mai 2018, 15:22
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 mai 2018, 15:22
”Moscova nu crede-n lacrimi” (1980), ”Gară pentru doi” (1982) sau drama de război ”Du-te și vezi” (1985) vor fi proiectate anul acesta la TIFF, în copii noi, restaurate digital.
Sunt mari capodopere ale filmului rus, care în anii ’80 umpleau sălile de cinema din întregul bloc comunist.
Un mod de a construi punți între generații, pentru că părinții și bunicii își vor aduce aminte de tinerețe, iar tinerii vor afla ce-i făcea pe adulții să suspine la vreme adolescenței.
Filme monumentale, epice, cu mult prim plan și cu melodramă, după cum le caracterizează directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.
Invitată de onoare este anul acesta o divă absolută, actrița franceză Fanny Ardant. Născută în 1949, Fanny Ardant a câștigat Ursul de Argint la Berlin pentru prestația din ”Opt femei”. La Cluj o vedem în două pelicule pe care le-a și regizat, ”Cenușă și sânge” și ”Divanul lui Stalin”, cu Gerard Depardieu în rol principal.
Zilele filmului românesc aduc cinci premiere mondiale și alte titluri premiate în marile festivaluri.
Vedem debutul regizoarei Adina Pintilie, ”Nu mă atinge-mă”, marele câștigător din acest an de la Berlin, o explorare șocantă a ideii de intimitate și a nevoii de contact autentic.
Vine la Cluj un alt debut foarte așteptat, ”Charleston”, în regia lui Andrei Crețulescu, o poveste cu mult umor negru, în care Șerban Pavlu are rolul titular.
Ambele titluri au fost incluse în competiția de anul acesta TIFF17.
Una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, Ana Széles, va primi Premiul pentru întreaga carieră, în onoarea a peste 50 de ani dedicați teatrului și filmului. O revedem în ”Pădurea spânzuraților” și în ”Gaudeamus Igitur”, un film turnat la Cluj în anii ’60.
Un alt titlu legendar românesc, ”Dincolo de nisipuri” (1974) va putea fi urmărit în versiune necenzurată, în onorarea cineastului Dan Nuțu, distins cu premiul de excelență.
Cap de afiș la secțiunea foarte gustată de public, Supernova, este noul film al cineastului ucrainean Serghei Loznitsa, ”Donbass”, venit la Cluj direct de la Festivalul de la Cannes.
Retrospectiva Close-up Igmar Bergman va marca cei 100 de ani de la nașterea legendarului regizor și scenarist suedez.
O serie de proiecții speciale vor avea loc și în cadrul secțiunii România 100 și vor celebra Centenarul Marii Uniri la TIFF 2018.
Anul acesta din program fac parte 229 de filme.
Festivalul Internațional de Film Transilvania are loc la Cluj între 25 mai și 3 iunie.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.