Doar președintele poate decide mutarea unei ambasade
Articol editat de Andrei Cretoiu, 10 mai 2018, 10:47
Memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, discutat în guvern luna trecută, a fost trimis preşedinţiei abia după aprobarea în executiv, spune ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Potrivit legii, preşedintele este singurul care poate muta o ambasadă dintr-un oraş în altul, iar Klaus Iohannis s-a arătat nemulţumit că în spaţiul public au apărut afirmaţii pe acest subiect ca şi cum decizia ar fi fost luată.
Teodor Meleşcanu: Preocuparea noastră este să facem o analiză cât mai serioasă în legătură cu implicaţiile juridice, politice, economice şi de altă natură ale unei eventuale relocări a Ambasadei României la Ierusalim şi să oferim argumentele necesare decidenţilor politici, care sunt Parlamentul, preşedintele şi primul ministru, pentru a adopta o poziţie comună. Obiectivul pentru care am prezentat acel memorandum la nivelul guvernului a fost acela de a ne permite să facem o analiză care să confere tuturor decidenţilor politici să aibă poziţii apropiate sau similare pe această temă.
Ministrul de externe a mai spus că nu este exclus ca discuţiile despre mutarea Ambasadei României din Israel să afecteze candidatura României ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în perioada 2020 – 2021.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.