Muzica poate îmbunătăţi relaţia părinte-copil
Articol editat de Carmen Sas, 12 mai 2018, 10:00
Un studiu realizat de Universitatea din Arizona şi publicat în revista ”Journal of Family Communication” susţine că adolescenţilor le face bine să împărtășească experiențe muzicale cu părinții deoarece acest lucru îmbunătățește şi relația dintre ei. Pentru a creşte frumos, adolescenţii trebuie să evite să se izoleze și să elimine obiceiurile proaste, primul dintre toate fiind cel de a-şi petrece ore întregi ascultând muzica de pe telefon cu căştile în urechi.
Potrivit studiului, muzica este cea mai bună cale pentru construirea unor relații excelente în cadrul familiei. Însă e necesar ca acest lucru să înceapă devreme.
Dacă aveți copii mici și dacă ascultaţi sau faceţi muzică cu ei, acest lucru îi va ajuta să fie mai apropiaţi de voi – susţine co-autorul studiului, Jake Harwood. – Dacă aveți adolescenți și puteţi asculta muzică împreună cu ei, sau puteţi împărtăși experiențe muzicale, acest lucru va avea un efect şi mai puternic asupra viitoarei relaţii dintre voi.
Cercetatorii au intervievat un grup de tineri adulți cu vârsta medie de 21 de ani despre frecvența cu care aceştia s-au implicat în copilarie împreună cu părinții lor în activități cum ar fi ascultarea muzicii, participarea la concerte sau cântatul la instrumente muzicale. Din răspunsurile date a reieşit că experiențele muzicale împărtăşite la toate vârstele au fost asociate cu o mai bună percepție a calității relației părinte-copil ca adulţi, însă efectul a fost mai pronunțat pentru cei care au avut experienţe muzicale comune cu părinţii în timpul adolescenței. „Cu copiii mici, activitatea muzicală este destul de comună – e destul să ne gândim la cântecele de leagăn“, spune Harwood – în timp ce cu adolescenții este mai puțin frecventă, iar atunci când lucrurile sunt mai puțin frecvente efectele sunt majore”.
Sigur că împărtăşirea unor interese comune, printre care şi muzica, servește la crearea unei relații mai bune între copii și părinți. Problema în cazul muzicii, ca și pentru alte activități, este de a avea gusturi și interese comune, iar pentru a obţine acest lucru este necesar ca părinții să participe la unele activități ale copiilor încă din copilărie şi vice-versa, copiii să fie implicați în activitățile și gusturile părinților – explică Anna Oliveiro Ferraris, psiholog de dezvoltare personală la Universitatea Sapienza. Concluzia cercetătorilor: muzica este cu siguranţă o cale eficientă, iar ascultarea și aprecierea acesteia împreună cu părinţii consolidează relația, interesul reciproc şi dialogul.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.