Ascultă Radio România Cluj Live

Elevii clujeni specializați în gastronomie învață să facă paste de la bucătarii italieni

900 de elevi din România printre care și 80 de clujeni sunt beneficiarii unui curs de paste artizanale și bucătărie mediteraneană predat de bucătari italieni și certificat de Federația Bucătarilor Italieni.

Elevii clujeni specializați în gastronomie învață să facă paste de la bucătarii italieni

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 mai 2018, 13:20

Peste 50 de bucătari italieni sunt incluși în acest proiect de promovare a bucătăriei mediteraneene și a unui stil de viață sănătos care se desfășoară în 12 țări din întreaga lume.
În țara noastră, parteneri sunt câteva școli gimnaziale și școli cu profil de industrie alimentară şi gastronomie din Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş, Bran, Braşov, Arad, Oneşti și Cluj.

Titlul cursului este ‘‘Cucina mediterranea, bucătăria tradiţională italiană; făina, pastele -metodologie de confecţionare artizanală şi prepararea acestora”.

La Cluj-Napoca orele de bucătărie mediteraneană se desfășoară în 16 și 17 mai la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Raluca Ripan.
Giovanni Baldantoni, din partea Federației Bucătarilor Italieni.

 

Copiii la curs o să înveţe efectiv cum se pregăteşte coca pentru paste, ce grad de umiditate trebuie să aibă şi care sunt ingredientele (considerând că ingrediente pot fi odată făina şi ouăle, dar de altfel trebuie să fie doar făină de grâu dur). Li se va explica deosebirea dintre făina de grâu dur şi făina 00 sau altfel de făină. Cu aceste cunoştinţe ei pot să pregătească mai departe paste proaspete la orice ocazie. Pentru că pastele proaspete au alt conţinut nutritiv, sunt mai digerabile şi mai sănătoase într-o alimentaţie corectă.

Fiindcă bucătăria mediteraneană este patrimoniu Unesco şi fiindcă Federaţia Bucătarilor Italieni a împlinit anul acesta 50 de ani, au sărbătorit făcând un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Italia, prin care noi aducem acest mesaj în toată lumea, cu delegaţii în străinătate. Dieta mediteraneană fiind un punct de reper pentru toată lumea, suntem aproape obligaţi să facem asta. Începem de la studenţi, dar în Bucureşti vom lucra şi cu elevi ai şcolilor primare. (Giovanni Baldantoni)

Beneficiarii cursului, cu pregătire în industria alimentară, vor primi, la final, atestate de participare. În 22-23 mai, bucătarii italieni vor susține cursul la București, la școlile gimnaziale din sectorul 2 și județul Ilfov.

Cursul de bucătărie mediteraneeană este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de existență a Federației Bucătarilor Italieni.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Defilări, muzică militară și avioane la sol. Oradea marchează 106 ani de istorie românească
Social duminică, 20 aprilie 2025, 11:55

Defilări, muzică militară și avioane la sol. Oradea marchează 106 ani de istorie românească

Orașul Oradea îmbracă haine de sărbătoare luni, 21 aprilie. Urbea de pe Crișul Repede marchează 106 ani de la instaurarea administrației...

Defilări, muzică militară și avioane la sol. Oradea marchează 106 ani de istorie românească
Medicii recomandă să evităm excesele alimentare
Social duminică, 20 aprilie 2025, 11:27

Medicii recomandă să evităm excesele alimentare

Sărbătorile pascale vin cu mese îmbelșugate și tentații culinare care pot deveni o provocare pentru organism, mai ales după post și în...

Medicii recomandă să evităm excesele alimentare
Incendiu în noaptea de Înviere la o clădire din centrul Oradiei
Social duminică, 20 aprilie 2025, 11:23

Incendiu în noaptea de Înviere la o clădire din centrul Oradiei

Noaptea sfântă a Învierii a fost tulburată de un incendiu izbucnit în centrul municipiului Oradea, la etajul unei clădiri în care a...

Incendiu în noaptea de Înviere la o clădire din centrul Oradiei
Tinerii aleg să petreacă Paştele în familie
Social duminică, 20 aprilie 2025, 11:18

Tinerii aleg să petreacă Paştele în familie

Cea mai mare parte dintre tineri au ales în acest an să petreacă Paștele alături de familie, respectând tradițiile și obiceiurile. Ei...

Tinerii aleg să petreacă Paştele în familie
Social duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Sărbătoarea Învierii, prilej de reunire a familiei, motiv de bucurie şi de optimism

În noaptea de Înviere, credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică, să ia lumină şi să cânte Învierea Domnului. Oamenii aduc acasă...

Sărbătoarea Învierii, prilej de reunire a familiei, motiv de bucurie şi de optimism
Social duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Hristos a Înviat! Voi știți de ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?

Am vorbit în Joia Mare de faptul că ouăle roşii ne duc cu gândul la sângele Mântuitorului. În prima zi de Paşti, când ouăle se ciocnesc,...

Hristos a Înviat! Voi știți de ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?
Social duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Pomenirea morților în prima zi de Paști

Un obicei unic în Mărginimea Văii Sebeşului, este sărbătoarea pomenirii morţilor în cimitir, în prima zi de Paşte.   Fiecare preot...

Pomenirea morților în prima zi de Paști
Social sâmbătă, 19 aprilie 2025, 12:32

Lumina sfântă de la Ierusalim va fi împărţită credincioşilor la miezul nopţii

Lumina sfântă de Paști, care va fi împărţită credincioşilor la miezul nopţii, în biserici, va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară,...

Lumina sfântă de la Ierusalim va fi împărţită credincioşilor la miezul nopţii