Elevii clujeni specializați în gastronomie învață să facă paste de la bucătarii italieni
900 de elevi din România printre care și 80 de clujeni sunt beneficiarii unui curs de paste artizanale și bucătărie mediteraneană predat de bucătari italieni și certificat de Federația Bucătarilor Italieni.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 mai 2018, 13:20
Peste 50 de bucătari italieni sunt incluși în acest proiect de promovare a bucătăriei mediteraneene și a unui stil de viață sănătos care se desfășoară în 12 țări din întreaga lume.
În țara noastră, parteneri sunt câteva școli gimnaziale și școli cu profil de industrie alimentară şi gastronomie din Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş, Bran, Braşov, Arad, Oneşti și Cluj.
Titlul cursului este ‘‘Cucina mediterranea, bucătăria tradiţională italiană; făina, pastele -metodologie de confecţionare artizanală şi prepararea acestora”.
La Cluj-Napoca orele de bucătărie mediteraneană se desfășoară în 16 și 17 mai la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Raluca Ripan.
Giovanni Baldantoni, din partea Federației Bucătarilor Italieni.
Copiii la curs o să înveţe efectiv cum se pregăteşte coca pentru paste, ce grad de umiditate trebuie să aibă şi care sunt ingredientele (considerând că ingrediente pot fi odată făina şi ouăle, dar de altfel trebuie să fie doar făină de grâu dur). Li se va explica deosebirea dintre făina de grâu dur şi făina 00 sau altfel de făină. Cu aceste cunoştinţe ei pot să pregătească mai departe paste proaspete la orice ocazie. Pentru că pastele proaspete au alt conţinut nutritiv, sunt mai digerabile şi mai sănătoase într-o alimentaţie corectă.
Fiindcă bucătăria mediteraneană este patrimoniu Unesco şi fiindcă Federaţia Bucătarilor Italieni a împlinit anul acesta 50 de ani, au sărbătorit făcând un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Italia, prin care noi aducem acest mesaj în toată lumea, cu delegaţii în străinătate. Dieta mediteraneană fiind un punct de reper pentru toată lumea, suntem aproape obligaţi să facem asta. Începem de la studenţi, dar în Bucureşti vom lucra şi cu elevi ai şcolilor primare. (Giovanni Baldantoni)
Beneficiarii cursului, cu pregătire în industria alimentară, vor primi, la final, atestate de participare. În 22-23 mai, bucătarii italieni vor susține cursul la București, la școlile gimnaziale din sectorul 2 și județul Ilfov.
Cursul de bucătărie mediteraneeană este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de existență a Federației Bucătarilor Italieni.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.