Incluziv: Gânduri despre acceptarea dizabilităţii
Articol editat de cristina.rusu, 15 mai 2018, 06:00 / actualizat: 15 mai 2018, 7:58
Cuvintele ne inspiră, cuvintele ne fac să vedem lucrurile dintr-o perspectivă diferită; cuvintele sunt atât de importante în a ne găsi motivaţia pentru a merge mai departe.
Am adunat pentru dumneavoastră câteva exemple din filosofia de viaţă a unor oameni faimoşi care nu doar că şi-au acceptat dizabilitatea, dar au convertit-o în energie şi ambiţie.
Dacă mi-aş fi contemplat existenţa dintr-o perspectivă pesimistă, ar fi trebuit să mă simt o ratată. Ar fi trebuit să tânjesc mereu după lumina care nu-mi atinge ochii şi după muzica ce nu-mi încântă auzul niciodată. Să tânjesc mereu, fără să ajung vreodată la împlinire; să zac în singurătate şi disperare. Dar de vreme ce consider ca pe o datorie faţă de mine şi faţă de alţii să fiu fericită, am evitat o soartă mai rea decât deprivarea senzorială. (Helen Keller)
Este o pierdere de vreme să mă enervez pentru că am o dizabilitate. Oamenii nu îşi vor bate capul cu tine dacă eşti supărat şi te plângi întruna. (Stephen Hawking)
Încearcă să nu asociezi un defect fizic cu lipsa de discernământ, prietene, fără să ai un motiv plauzibil pentru asta. (Charles Dickens)
Probabil nu a fost o coincidenţă faptul că dintre zei, Hefaistos cel şchiop era atât de priceput la maşinării. (Saul Bellow)
Doar pentru că un om e lipsit de vedere nu înseamnă că e şi lipsit de viziune. (Stewie Wonder)
Am avut dorinţa aceasta toată viaţa, de a arăta lumii că nu are dreptate; că pot face lucruri de care nimeni nu m-a crezut în stare. (David A. Paterson, nevăzător, fost guvernator al statului american New York)
Noi, cei care trăim cu o dizabilitate, avem nevoie să fim auziţi. Să fim consideraţi nu ca având o deficienţă, ci ca fiinţe umane intacte, capabile să evolueze. (Robert M. Hensel, deţinător al recordului pentru cel mai lung traseu străbătut în scaun rulant)
Dizabilitatea e o chestiune de percepţie. Dacă există fie şi un singur lucru pe care îl faci bine, cineva va avea nevoie de tine. (Martina Navratilova)
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.