De la Nero la Napoleon: scurtă istorie a îngheţatei
Articol editat de cristina.rusu, 16 mai 2018, 06:00 / actualizat: 16 mai 2018, 12:29
Dulce şi cremoasă, cu fructe, ciocolată sau vanilie, este preferata tuturor în zilele călduroase de vară. Pentru că ne aflăm la început de sezon, iată câteva lucruri despre istoria îngheţatei.
În China antică, aristocraţilor vremii le plăcea să se răcorească cu sucuri de fructe amestecate cu zăpadă sau gheaţă. Alte surse pomenesc de un desert îngheţat alcătuit din orez, lapte şi miere, foarte popular în rândul familiilor conducătoare.
Îngheţata a fost cunoscută şi în Grecia antică. Hipocrate o considera de-a dreptul un tratament (consumată, bineînţeles, cu măsură!)
În Imperiul Roman, cel mai pasionat de îngheţată a fost împăratul Nero. El prefera un amestec din zăpadă, apă de trandafiri, miere şi fructe. Zăpada era adusă pe masa imperială din munţii aflaţi la sute de kilometri depărtare.
Odată cu căderea Imperiului Roman, pentru o vreme a dispărut şi îngheţata din Europa. Desertul rece şi dulce a fost readus pe bătrânul continent din Asia, de Marco Polo în secolul XIII.
Istoricii sunt de părere că reţeta lui a stat la baza meşteşugului îngheţatei adus la perfecţiune în Italia.
Primul care a făcut o îngheţată aşa cum o ştim astăzi este considerat italianul Francesco Procopio del Coltelli. Pentru prima oară nu gheaţa era amestecată cu celelalte ingrediente, ci ingredientele erau amestecate într-un vas răcit.
Deliciosul desert era la modă şi la curtea regilor Franţei în secolul al XVIII-lea. Mai mult, reţeta îngheţatei era un secret păstrat cu sfinţenie. Şi precum Prometeu care a furat focul, un grădinar de la curtea regală a furat reţeta îngheţatei. Astfel desertul rece a putut fi savurat în curând şi de cetăţenii obişnuiţi, nu doar de nobilime. Nu peste mult timp la Paris a apărut şi o carte de bucate care cuprindea 80 de reţete de îngheţată!
Prima cafenea din Paris la care s-a servit îngheţată era Cafe Procope, care există chiar şi în zilele noastre! Oferta era destul de monotonă, se putea consuma doar îngheţată cu gust de lămâie.
Cu toate acestea, multe personalităţi ca Voltaire, Diderot, Rousseau sau chiar Napoleon i-au trecut pragul. Se spune chiar că, exilat pe insula Sfânta Elena, lui Napoleon îi era într-atât de dor de îngheţată, încât o doamnă i-a trimis vasele şi ustensilele necesare pentru a o prepara.
Primele reţete de îngheţată de la noi din ţară au apărut într-o carte de bucate din Transilvania, în 1753.
Reţetele se refereau la prepararea îngheţatei de căpşuni şi de fistic. Publicul a ajuns să aprecieze desertul rece abia în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea primelor cofetării.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.