Ascultă Radio România Cluj Live

Statuia Fecioarei Maria din Cluj, mutată pe vechiul amplasament

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 mai 2018, 15:04 / actualizat: 16 mai 2018, 16:27

S-a propus mutarea statuii Fecioarei Maria din spatele bisericii Sf. Petru și Pavel, pe vechea locație, de pe str. Universității, din apropierea Bisericii piariștilor, urmând ca acolo să fie amenajată o piațetă, care va fi preponderent pietonală. (șeful Direcției de dezvoltare locală, Ovidiu Cîmpean)

Statuia Fecioarei Maria este cel mai vechi monument public al Clujului, datând din anul 1744, și a fost amplasată inițial în față Bisericii piariștilor, pe atunci Biserica iezuită.

Mai bine de 200 de ani a străjuit, din acest loc, vechea zonă catolică a orașului, până când, în 1959, a fost demontată la inițiativa autorităților comuniste care nu agreau monumente religioase în centrul Clujului.

Istoricul Tudor Sălăgean povestește că timp de doi ani, statuia Fecioarei Maria a fost depozitată în condiții improprii, fiind salvată de preoții Parohiei Sfinții Petru și Pavel din cartierul Mărăști, care au solicitat amplasarea ei în spatele bisericii, pe locul unde se află și astăzi.

Statuia Fecioarei Maria a fost ridicată în anul 1744, după încheierea unei epidemii de ciumă care a durat patru ani, între 1738 și 1742, în semn de mulțumire pentru protecția pe care Fecioara Maria s-a considerat că a exercitat-o asupra orașului Cluj.

Inițiatorul realizării acestei statui a fost guvernatorul Anton Kornis, care era membrul unei foarte importante familii catolice. Această statuie este primul monument public al orașului Cluj, sau, cel puțin, cel mai vechi păstrat până astăzi. (Tudor Sălăgean)

Fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath, a fost unul dintre cei care au militat pentru relocarea statuii Fecioarei Maria pe locul în care a fost inițial ridicată.

Ea consideră că amplasamentul actual, pe zona verde care demarchează două benzi de circulație rutieră nu este unul potrivit.

Statuia Fecioarei Maria

Când a apărut prima dată ideea reabilitării și regândirii străzii Mihail Kogălniceanu, acum foarte mult timp, a venit și ideea să readucem statuia Fecioarei Maria din spatele Bisericii Sf. Petru, care nu este o zonă foarte prielnică pentru a fi pusă în valoare, la locul inițial, din lateralul Universității Babeș-Bolyai, pe strada Universității. (Anna Horvath)

Readucerea statuii pe amplasamentul ei inițial, din fața Bisericii piariștilor, se va face odată cu reamenajarea străzii Kogălniceanu și a zonelor adiacente.

Șeful Direcției de dezvoltare locală din cadrul primăriei, Ovidiu Cîmpean, arată că a fost finalizată tema de proiectare pentru această zonă din centrul Clujului și urmează să fie lansat concursul de soluții.

Tema de proiectare prevede printre altele că în locul parcării de pe strada Universității va fi creată o piațetă, în care va fi amplasată și statuia Fecioarei Maria, iar pe strada Mihail Kogălniceanu vor fi extinse zonele pietonale.

Tema de proiectare pentru amenajarea străzii Kogălniceanu și a străzilor adiacente vizează, pe lângă culoarul pietonal cuprins între strada Universității și strada Baba Novac, și un culoar pietonal perpendicular pe strada Kogălniceanu, care va face legătură între strada 21 Decembrie și strada Avram Iancu, prin străzile Bolyai Janos, Hermann Oberth și strada Kogălniceanu. (Ovidiu Cîmpean)

Ovidiu Cîmpean a adăugat că o decizie finală privind interzicerea totală a circulației rutiere pe această stradă va fi luată după finalizarea parkingului subteran din Piața Cipariu și a celui supraetajat din zona Cimitirului Central.

Până atunci, arhitecții care vor câștiga concursul pentru proiectarea acestei zone vor trebui să gândească și o soluție pentru amplasarea mai multor statui ale rectorilor care au condus în timp Universitatea Babeș-Bolyai.

În jurul Rectoratului Universității Babeș-Bolyai s-a propus să fie amenajată o zonă de omagiere a rectorilor Universității Babeș-Bolyai, dar forma concretă va fi hotărâtă de arhitecți și de juriul care va alege propunerea câștigătoare. (Ovidiu Cimpean)

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

De prin Cluj marți, 22 iulie 2025, 17:16

Gazon hibrid pentru stadion, după standarde FIFA și UEFA

Consiliul Judeţean a publicat în SEAP anunţul privind contractarea serviciilor de furnizare şi montare de gazon hibrid pe arenă, care să...

Gazon hibrid pentru stadion, după standarde FIFA și UEFA
De prin Cluj marți, 22 iulie 2025, 16:16

Savantul de pe Republicii 15

Puțini trecători mai ridică privirea către fațada casei de pe Republicii 15, dar cine are răgazul să o facă, întrevede și astăzi, dincolo...

Savantul de pe Republicii 15
De prin Cluj marți, 22 iulie 2025, 14:45

Soare, muzică și voie bună la „Vamos a la Playa”

Asociația Urbannect anunță cea de-a șaptea ediție a festivalului cultural estival Vamos a la Playa, care se va desfășura la Cluj, pe parcursul...

Soare, muzică și voie bună la „Vamos a la Playa”
De prin Cluj marți, 22 iulie 2025, 12:51

S-a încheiat admiterea de vară la UTCN și UBB

S-au încheiat examenele de admitere la facultăți, și la Cluj-Napoca. Topul preferințelor absolvenților de liceu s-a modificat ușor, față de...

S-a încheiat admiterea de vară la UTCN și UBB
De prin Cluj marți, 22 iulie 2025, 11:14

Ce spune Clujul despre reducerea angajaților și reorganizarea Poliției Locale

Reducerea numărului de angajaţi din primării, limitarea numărului de poliţişti locali sau împărţirea normei de muncă între două sau mai...

Ce spune Clujul despre reducerea angajaților și reorganizarea Poliției Locale
De prin Cluj marți, 22 iulie 2025, 10:35

Bonsai cu povești unice, de admirat la Grădina Botanică

Peste 26 de specii de bonsai obținuți din butași și semințe în Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj–Napoca, pot fi admirate până în...

Bonsai cu povești unice, de admirat la Grădina Botanică
De prin Cluj marți, 22 iulie 2025, 09:53

DOCFEST – descoperă arta documentarului în inima naturii!

În perioada 25-27 iulie suntem așteptați la prima ediție DOCFEST, un festival de film documentar organizat într-un cadru natural spectaculos, in...

DOCFEST – descoperă arta documentarului în inima naturii!
De prin Cluj luni, 21 iulie 2025, 13:08

Cum a fost la Electric Castle 2025

Electric Castle, Festivalul de la Bonțida, s-a terminat în această dimineață. Cam devreme, aș putea spune, având în vedere ca pe la 2 și 15...

Cum a fost la Electric Castle 2025