Un clujean de doar 27 de ani, salvează vieți în Irak
Articol editat de cristina.rusu, 16 mai 2018, 06:00 / actualizat: 16 mai 2018, 8:14
La doar 27 de ani, medicul chirurg clujean Andrei Abrudan poate spune că a trăit cât alții în 3 vieți.
Anul trecut a lucrat ca medic voluntar într-un spital de campanie din Irak.
Timp de 3 săptămâni a întâlnit și operat cazuri pe care nu credea că le va vedea vreodată.
Despre experiența sa într-o zonă de război dar și despre următoarea sa expediție umanitară a povestit cu Dan Izvoreanu:
Dan Izvoreanu: Cum şi de ce te-ai hotărât să pleci într-o zonă atât de riscantă?
Andrei Abrudan: Alegerea mea a fost între Grecia şi Irak. În Irak era o lipsă de medici şi am decis să merg să ajut, chiar dacă e o nebunie ce am făcut eu. Am fost impresionat de oamenii refugiaţi din Irak, care sunt la periferia Mosulului.
Dan Izvoreanu: Deci tu ai aplicat pentru o organizaţie neguvernamentală, exprimându-ţi dorinţa de a merge în Irak. Iar asta s-a întâmplat anul trecut, în septembrie.
Andrei Abrudan: Da, s-a întâmplat în septembrie. Aplicaţiile au fost prin mai, când încă Mosulul nu a fost eliberat de ISIS (a fost eliberat în iulie). Spitalul a fost construit în ultimele 2 luni înainte să plec eu. Plecarea mea a surprins pe toată lumea, inclusiv pe familia mea care m-a crezut un pic nebun, dar mi-am asumat riscul. Şi prin ceea ce fac nu m-am gândit niciodată că-mi voi pune viaţa în pericol. Pentru că atâta timp cât îţi doreşti să faci un lucru bun, cred că Dumnezeu te şi păzeşte.
Dan Izvoreanu: Câţi medici aţi fost acolo?
Andrei Abrudan: Am fost singurul medic român, am fost chiar primul medic din partea de est a Europei. Înaintea mea ajunsese un medic din Norvegia, chiar în ziua aceea venise şi o doamnă doctor din Olanda. Ne-am alăturat echipei medicilor care erau angajaţi de către această organizaţie din Kurdistan.
Dan Izvoreanu: Care a fost prima impresie şi ce ai făcut cât ai stat acolo?
Andrei Abrudan: Am locuit în Erbil, am făcut în fiecare zi naveta în Mosul. Lucrând pe departamentul de primiri urgenţe şi pe chirurgie, am avut pacienţi împuşcaţi, plăgi deschise după explozii, plăgi infectate după explozii. Am avut pacienţi de toate vârstele, de la cei pe care i-am ajutat să se nască şi până la persoane în vârstă. Medicii au fost foarte puţini.
Dan Izvoreanu: Majoritatea pacienţilor erau civili sau aţi avut şi militari?
Andrei Abrudan: Majoritatea pacienţilor au fost refugiaţi civili din periferia oraşului Mosul. Am avut şi pacienţi militari irakieni, pe care nu-i puteam refuza când aveau probleme de sănătate.
Dan Izvoreanu: Spitalul era unul improvizat, am înţeles.
Andrei Abrudan: Era un spital improvizat din containere.
Dan Izvoreanu: Tu făceai efectiv operaţii chirurgicale?
Andrei Abrudan: Am lucrat şi ca medic chirurg, făcând operaţii şi intervenţii chirurgicale, dar şi pe partea de medicină de urgenţă.
Dan Izvoreanu: În timpul în care voi eraţi acolo şi făceaţi toate acestea, în Mosul şi în zonă era război?
Andrei Abrudan: Nu mai era război, dar existau bombe care erau neexplodate. Şi, bineînţeles, refugiaţii şi civilii mergeau să-şi mai caute lucrurile pe acasă (dacă a mai rămas ceva), iar aceste bombe explodau în fiecare zi. La un moment dat aproape de spitalul de campanie unde lucram a explodat o bombă. Aşa a sunat de tare încât mi-am scăpat instrumentele pe jos.
Dan Izvoreanu: Cum ai caracteriza experienţa ta din acea zonă?
Andrei Abrudan: Pentru mine reprezintă o experienţă care mi-a schimbat percepţia asupra vieţii, asupra oamenilor. M-a schimbat pe mine însumi. Le doresc multora experienţe de acest gen, pentru a vedea din mai multe perspective ceea ce se întâmplă în lumea asta şi nu doar să trăim în confortul pe care îl vedem noi zi de zi.
Pentru mine Irakul şi partea de Mosul rămân locuri unde m-aş întoarce cu cea mai mare plăcere. Am prieteni acolo, atât medici cât şi civili. Sunt nişte oameni impresionanţi, calzi, primitori, iubitori. Aceşti oameni trebuie ajutaţi indiferent de mediul şi de nevoile în care se află ei.
Dan Izvoreanu: Profesional cum te-a ajutat această experienţă?
Andrei Abrudan: M-am întâlnit cu o patologie cu care nu mă întâlnesc în România, plăgi pe care nu le vezi în mod normal datorită medicinei care a evoluat. M-a bucurat să văd că pot ajuta.
Dan Izvoreanu: Din câte ştiu, te pregăteşti să pleci din nou, de această dată în Nepal.
Andrei Abrudan: Da, mă pregătesc. Vreau să ajut oamenii care sunt în nevoie după cutremurul din 2015 din Nepal. Voi lucra într-un spital nonguvernamental, cu medici nepalezi, alături de medici români.
Dan Izvoreanu: Când vei pleca în Nepal?
Andrei Abrudan: În 3 iunie. Voi sta acolo cel mult 3 săptămâni.
Dan Izvoreanu: Ce faci aici în Cluj?
Andrei Abrudan: Sunt medic rezident în anul III pe chirurgie generală. Lucrez la Spitalul Municipal unde fac gărzi.
Dan Izvoreanu: Ce te gândeşti să faci după ce termini rezidenţiatul?
Andrei Abrudan: Momentan am câteva idei, dar aştept nişte răspunsuri pe care le voi calcula bine, astfel încât să pot ajuta toate părţile.
Dan Izvoreanu: Spuneai că tu moşteneşti această pasiune pentru voluntariat de la tatăl tău.
Andrei Abrudan: Tatăl meu lucrează pentru organizaţie, pe lângă meseria pe care o are. De mic am fost puşi în contact cu ONG-urile şi oamenii care lucrează în ONG-uri. E foarte frumos să întâlneşti oameni, să comunici, să le vezi perspectivele, să le vezi ideile, să creezi şi să păstrezi relaţii.
Dan Izvoreanu / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.