Filmul de weekend: Povestea slujitoarei
Articol editat de cristina.rusu, 19 mai 2018, 06:00 / actualizat: 19 mai 2018, 9:18
Libertatea, ca multe alte lucruri de care ne bucurăm zi de zi, devine neprețuită abia atunci când o pierdem. Serialul Povestea slujitoarei are în primul rând acest efect: ne aduce aminte că trebuie să apărăm și să știm prețui extraordinarul avantaj de a trăi liberi.
În anul 1985, scriitoarea canadiană Margaret Atwood a creat o lume imaginară, numită Gilead, unde tot ce știm noi despre societatea contemporană liberă și democratică dispare. Suntem într-un univers dominat de reguli absurde, în care se instaurează o forță armată ce are drept de viață și de moarte asupra locuitorilor. În numele unor idealuri creștine enunțate mecanic, sunt impuse noi forme de organizare în care cei puternici dețin controlul, iar victime sunt femei a căror singură vină este aceea de a fi fertile. Ele devin slujitoarele unor cupluri din elita socială care nu pot avea copii și sunt supuse la abuzuri inimaginabile. Identitatea acestor femei obligate să procreeze pentru stăpâni nu mai există, primesc nume noi, iar viața lor de dinainte, precum și dorința de a scăpa din captivitate devin singura rațiune de a încerca să rămână în viață.
Romanul Povestea slujitoarei a fost ecranizat în anul 2017 și a fost intens aclamat de critica de specialitate. Serialul a fost recompensat cu numeroase premii ce se acordă în industria cinematografică de televiziune, iar actrița din rolul principal, extraordinara Elisabeth Moss, a primit un Glob de Aur pentru interpretare. Pe canalul de televiziune HBO rulează acum al doilea sezon, care pare a fi la fel de captivant ca primul.
Povestea slujitoarei nu este confortabil de urmărit. Teroarea capătă dimensiuni greu de suportat pentru privitori. Iar distopia în care ne transpune este cu atât mai greu de conceput cu cât se întâmplă în numele religiei. Sunt răsturnate valorile creștinismului și dictatura construită pe baze fundamentaliste pur și simplu ne dă fiori. Cu toate acestea sau poate tocmai din acest motiv, Povestea Slujitoarei e un serial care merită văzut. Este o meditație dură despre răul de care sunt capabili oamenii, atunci când își pierd reperele morale.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.