Și tu poți salva viața cuiva!
Articol editat de , 24 mai 2018, 14:50
Un defibrilator semiautomat a fost amplasat la parterul Centrului Comercial Someșul din Satu Mare, în urma unei donații din partea Clubului Rotary.
Primul de acest fel din județul Satu Mare și printre puținele amplasate în locuri publice din țară, echipamentul medical este foarte ușor de folosit, fără să fie necesară o pregătire specială. Utilizarea corectă a echipamentului poate salva viețile celor aflați în stop cardio-respirator.
Medicul cardiolog Anca Markovits precizează că defibrilatorul poate fi folosit de oricine, dacă persoana care dă ajutor respectă instrucțiunile aflate alături de cutia în care este amplasat echipamentul medical, și ascultă cu atenție comenzile vocale:
Dacă avem suspiciunea că o persoană căreia i s-a făcut rău, a suferit un stop cardio-respirator, primul lucru pe care trebuie să-l facem e să sunăm la 112. Apoi, foarte repede, verificăm pulsul și respirația persoanei, iar dacă acestea nu sunt perceptibile – și ne aflăm în apropierea defibrilatorului – următoarea mișcare este scoaterea acestui echipament medical, iar înainte de folosirea lui, citirea cu atenție a instrucțiunilor ilustrate și ascultarea comenzilor vocale (Anca Markovits).
Amplasarea defibrilatorului într-un loc public, ridică problema cunoștințelor minime deținute de populație în privința acordării primului ajutor. În perioada imediat următoare, reprezentanții Clubului Rotary, cu sprijinul medicilor cardiologi, vor face instructaje sumare personalului care lucrează în centrul comercial.
Până atunci, am vrut să aflăm ce au înțeles câțiva dintre sătmărenii care au asistat la amplasarea defibrilatorului:
– Am ascultat ce-a spus doamna doctor, da’ nu știu dacă m-aș descurca! Nu-i bai! Sunăm la 112 dacă-i musai!
– Nu pare deloc complicat! Dimpotrivă există instrucțiuni ilustrate, există comenzi vocale, deci trebuie doar să fii atent.
– Nu cred că un astfel de aparat poate fi manevrat de oricine. Cred că trebuie să ai pregătire medicală.
La ora actuală, stopul cardio-respirator este principala cauză de deces la nivel mondial. Statisticile arată că în Europa mor anual din această cauză peste 700.000 de persoane, iar în România numărul deceselor depășește 50.000, din care 70% au loc în afara spitalelor.
De aceea, amplasarea unor echipamente de acest fel în spațiile publice ridică șansele de supraviețuire a celor care au suferit un stop cardio-respirator.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.