Maria, căpșunii bio și tinerii fermieri
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 27 mai 2018, 06:00 / actualizat: 27 mai 2018, 8:51
În urmă cu 20 de ani, la Drăgușeni, județul Satu Mare, tânăra familie Codrea a început să cultive căpșuni.
Încet, încet a crescut și ferma, dar și numărul membrilor familiei. Două fete au acum și 4 ha de plantație de căpșuni bio. Una dintre fete, cea mare, Maria, a terminat facultatea de Horticultură la Cluj.
Mai are puțin și termină si doctoratul, însă știe sigur că se va întoarce la Drăgușeni să lucreze alături de părinți și să crească ferma. Deocamdată, Maria învață, călătorește mult și preia cu bucurie modele de success ale unor ferme din străinătate.
Rolul meu în fermă este de a mă documenta foarte mult. Părinţii mei au insistat să fac facultatea de horticultură, să mă specializez. Mă ocup de tot ce înseamnă promovarea fermei, promovarea afacerii de familie.
Mă documentez foarte mult (sunt şi la doctorat), particip la conferinţe care au legătură cu domeniul nostru. Ferma face parte din viaţa mea, pentru că acolo am copilărit. Am crescut printre animale, printre tractoare, printre căpşuni.
Şi cu toate că în liceu nu am conştientizat acest lucru (nu ştiam ce lucruri faine poţi să faci din agricultură), mi-am dat seama după anul I de facultate că am o şansă pe care mulţi tineri de vârsta mea ar vrea să o aibă. Ţin minte că în facultate mulţi colegi îmi spuneau: „Maria, ce noroc pe tine că tu ai ceva acasă”.
Munca la fermă nu este ușoară, iar câștigul nu vine imediatPrintre greutățile pe care le întâmpină fermierii în România se numără desfacerea și concurența cu produsele similar aduse din străinătate la prețuri mult mai mici. Părinții Mariei nu sunt în vârstă. Nu demult au împlinit 45 de ani. Sunt în putere, însă au nevoie de ajutor mai ales când treburile de aglomerează, în funcție de sezon.
Vreau să mă întorc acasă, vreau să continui ceea ce au început ai mei, această poveste frumoasă. Şi eu şi sora mea ne implicăm de mici în afacerea familiei, ne dorim să o dezvoltăm şi mai mult, să o ducem mai departe. Este un domeniu de activitate foarte greu, foarte complex. Trebuie să investeşti foarte mult timp, iar profitul se vede abia după ani şi ani.
Cel mai greu la fermă este atunci când nu ai oameni. Dacă ar fi să fiu iar în clasa a XII-a şi să aleg unde să merg, aş asculta în continuare de părinţii mei şi aş face în continuare această facultate.
Tot mai mulți tineri din România își încearcă norocul la sat, făcând agricultură. Conform ultimelor statistici ale Consiliului European al Tinerilor Fermieri (CEJA), 6,5% din tinerii sub 35 de ani din Europa sunt tineri fermieri, iar în România 7,3 %. Din experiența familiei ei, Maria spune că merită să riști să ai o afacere din agricultură pentru că satisfacțiile pot fi mari.
Sfatul meu pentru tineri este să aibă curajul să rişte, în agricultură chiar trebuie să rişti foarte mult. Dar să fiţi serioşi, să investiţi cu cap, să vă documentaţi să nu vă fie frică să accesaţi proiecte europene.Este foarte greu, dar nu e imposibil.
Ferma Codrenilor a început să înflorească în urmă cu 10 ani când au accesat pentru prima oară fonduri europene. Afacerea de familie căpșuni a familiei Codrea este în curs de branduire. Va primi un nume și va avea o siglă proprie după care să fie identificată în piață. Până atunci, însă, la Drăgușeni, județul Satu Mare, toată lumea știe unde sunt căpșunii Codrea.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.