Tradiții și superstiții de Rusalii
Articol editat de cristina.rusu, 27 mai 2018, 06:00 / actualizat: 29 mai 2018, 10:26
Localnicii din satele din Bistrița-Năsăud respectă cu sfințenie tradițiile, obiceiurile și superstițiile din preajma sărbătorilor pentru a fi feriți de rele.
Nici Rusaliile nu fac excepție, sărbătoarea fiind una mistică și încărcată de superstiții.
Oamenii se tem să nu le ia mințile Ielele, dacă nu țin zilele de sărbătoare, nu umblă singuri prin pădure și nu se scaldă în ziua de Rusalii iar în ajun se fac descântece împotriva Ielelor și se freacă ușile cu usturoi.
Ielele, numite și Rusalii sunt fiicele lui Rusalim Împărat, sunt spirite malefice, care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locașurile lor și încep să facă necazuri oamenilor.
Tradiția spune că nu e bine să dormi în noaptea de Rusalii sub cerul liber și nici să mergi la fântână deoarece poți cădea sub puterea Ielelor.
Hora Ielelor este una de temut, dacă sunt provocate, sau dacă dansul lor este privit, se răzbună pe vinovat luându-i mințile.
Bărbații care umblau singuri de Rusalii purtau la brâu usturoi, frunze de tei sau fire de busuioc, pentru a se proteja.
O altă tradiție spune că nu este bine să mergi la scaldat în ziua de Rusalii întrucât Rusaliile sunt zânele apelor, așa că este pericol mare de înec.
Raluca Nechiti
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.