Incluziv: 7 filme extraordinare despre problemele mentale
Articol editat de cristina.rusu, 29 mai 2018, 11:26
Articol editat de cristina.rusu, 29 mai 2018, 11:26
Vizibilitatea este importantă pentru persoanele cu dizabilităţi.
Felul în care cultura populară înfăţişează o deficienţă poate să genereze sau să demoleze prejudecăţi.
De multe ori, cei care suferă de o afecţiune psihică sunt prezentaţi în filme drept criminali, nebuni mistici sau chiar în cârdăşie cu forţe oculte! Există totuşi câteva producţii cinematografice care au înfăţişat dizabilitatea mentală dintr-o altă perspectivă, poate un pic mai realistă.
A beautiful mind, 2001
Filmul regizat de Ron Howard urmăreşte povestea matematicianului de geniu John Nash, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Personajul este extraordinar pentru că Nash nu e prezentat ca un monstru paranoic, cum sunt adesea înfăţişaţi cei cu o boală psihică de acest fel.
El este inteligent, chiar dacă puţin ciudat, nevoit să-şi vadă relaţiile distruse şi să-i vadă suferind pe cei din jurul lui din cauza unei stări pe care nu o poate controla.
Melancholia, 2011
Filmul lui Lars von Trier înfăţişează extrem de realist felul în care o persoană luptându-se cu depresia poate primi chiar şi un dezastru cu un sentiment de pace. Căci pentru cel suferind de depresie, lumea se prăbuşeşte în fiecare zi şi se reconstruieşte în ziua următoare.
Justine îşi sabotează noaptea nunţii, căzând apoi într-o depresie aproape catatonică. Fiecare membru al familiei ei disfuncţionale reprezintă o trăsătură urâtă a firii umane, contribuind cu o părticică la împietrirea ei mentală.
Când o catastrofă în sistemul solar ameninţă să distrugă pământul, cei din jurul ei se scufundă într-o panică totală, pe măsură ce Justine iese la suprafaţă din starea de depresie, afişând înţelepciune şi resemnare.
Black swan, 2010
Natalie Portman joacă în acest film rolul unei balerine care suferă de halucinaţii şi de o formă de disfuncţie alimentară (probabil bulimie). Chiar dacă acest aspect este doar o mică parte din film, regizorul a inclus intenţionat problema disfuncţiilor alimentare, atât de răspândite în lumea dansului.
Benny & Joon, 1993
Benny şi Joon sunt doi fraţi care locuiesc împreună după moartea părinţilor lor. Când Joon, care suferă de o formă uşoară de schizofrenie, întâlneşte pe cineva şi se îndrăgosteşte, chiar şi fratelui ei îi e greu să accepte că o persoană cu o dizabilitate mentală poate să întreţină o legătură romantică stabilă şi fericită.
https://www.youtube.com/watch?v=AL-5_ceNc-s
A streetcar named Desire, 1951
Adaptarea cinematografică făcută de Elia Kazan după piesa omonimă urmăreşte povestea lui Blanche Dubois, care se mută împreună cu sora şi cumnatul ei. Blanche suferă de anxietate şi suportă greu comportamentul abuziv al cumnatului ei, încercând să-şi convingă sora să-l părăsească.
Odată cu deteriorarea stării ei psihice, Blanche îşi pierde locul de muncă şi posibilitatea unei relaţii, fiind în cele din urmă internată într-un spital de psihiatrie. Filmul scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă frecvent femeile care suferă de probleme mentale.
Silver Linings Playbook, 2012
Pat Cooper, suferind de tulburări bipolare, se întoarce în casa părintească după ce este externat dintr-un spital de psihiatrie. Fiind părăsit de soţia lui după o scenă violentă de gelozie, Pat încearcă să o recucerească cu ajutorul lui Tiffany, o văduvă care se luptă cu pierderea soţului ei.
Cu toate că Pat nu reprezintă o imagine tocmai corectă a unei persoane cu tulburări bipolare, este o poveste simpatică despre cineva care suferă de o problemă mentală şi relaţiile sale cu cei care îl iubesc.
One flew over the cuckoo’s nest, 1975
Nu există o listă a filmelor despre problemele mentale care să nu includă şi această peliculă clasică. Mulţi ştim povestea lui Mac murphy, un infractor în permanent conflict cu autorităţile, care se internează într-un spital de psihiatrie pentru a scăpa de închisoare.
Interesant este că nici Mac şi nici alţi interni nu par să sufere de vreo dizabilitate mentală periculoasă care să justifice un tratament ca acela de care au parte pacienţii în instituţie.
Andrea Nagy
Sursa: youtube
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.