Bunele maniere: EcoManiere
Articol editat de cristina.rusu, 30 mai 2018, 06:00 / actualizat: 21 iunie 2018, 12:14
Deşi este un atribut, o calitate a oamenilor, politeţea se manifestă şi în natură şi faţă de natură.
Dacă e să vorbim despre conservarea resurselor şi îngrijirea planetei, putem să ne gândim la lucruri simple precum închiderea luminii în camerele în care nu stăm, sau atenţia sporită la deşeurile lichide pe care le aruncăm la chiuvetă.
Dacă nu folosim o încăpere din casă, e bine să închidem robinetul caloriferului. Robinetul de la chiuvetă, ar fi bine să fie închis atunci când ne spălăm pe dinţi, ne săpunim sau folosim detergentul pentru vase.
Colectarea selectivă a deşeurilor reprezintă de asemenea, o formă politicoasă de comportament.
Atunci când suntem în natură, e de dorit să luăm în calcul existenţa ei şi să nu facem pagube pe parcursul vizitei. Aşadar nu-i vom lăsa suveniruri de niciun fel: plastic, sticlă, metal, resturi de mâncare sau orice altceva.
În natură poluarea poate fi şi fonică, aşa că să ne gândim de două ori înainte să dăm muzica la maximum în pădure. Poate ar fi mai indicat să ascultăm sunetul pădurii.
Aranjarea unui foc în natură reprezintă o situaţie delicată şi e bine să amenajăm un spaţiu care să împiedice extinderea lui înspre pădure.
Cred că o plimbare ar fi mai potrivită pentru individ dar şi pentru natură. Dacă e nevoie de mâncare, există sandvişurile şi fructele, foarte practice, de altfel.
Poate suntem mai câştigaţi dacă ne oxigenăm plămânii şi lăsăm grătarele pentru curtea sau grădina noastră sau de ce nu pentru o masă la restaurant.
Apa este un element preţios al naturii şi consider că trebuie să avem mare grijă de ea. În consecinţă, nu vom lăsa niciun fel de deşeu pe malul apei sau chiar în apă şi cu siguranţă nu vom spăla maşina sau covorul.
Anca Şerban, consultant în bune maniere
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.