Cele mai bune educatoare. Proiect inedit la Satu Mare
Articol editat de , 30 mai 2018, 15:26 / actualizat: 4 iunie 2018, 11:21
Cele mai competente educatoare din Satu Mare au fost premiate miercuri, 30 mai, în cadrul evenimentului Gala Educatoarelor, organizat de Inspectoratul Școlar Județean în colaborare cu Asociația OvidiuRo România. Gala de premiere a educatoarelor este ultima etapă a unui proiect a cărui derulare a început în luna martie în scopul creșterii vizibilității profesiei de educatoare și a importanței educației timpurii de calitate și a permis fiecărei educatoare să devină o potențială câștigătoare.
Din cele peste 630 de educatoare din Satu Mare, doar 13 au fost premiate. Pare greu de crezut, dar Leontina Ghiț, inspector pentru educația timpurie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean, spune că odată stabilite, criteriile de evaluare pentru acordarea celor șase premii au trebuit respectate. De altfel, ecuația a fost simplă: cei care au făcut propuneri au fost fie alte educatoare sau persoane care lucrează în grădinițe, fie părinți ai copiilor ori reprezentanți ai presei locale, existând chiar și varianta autopropunerii. Au urmat apoi etapele de evaluare pentru fiecare dintre educatoarele înscrise în cele șase categorii prevăzute, iar la stabilirea câștigătoarelor a contat exclusiv dacă profilul educatoarei este demn de urmat. Leontina Ghiț:
Ne asumăm riscul că educatoarele premiate vor stârni invidii. Dar dincolo de asta, sperăm că premierea să aibă efecte pozitive și asupra celorlalte educatoare. Sperăm că educatoarele cu vechime vor înțelege ce trebuie să facă pentru îmbunptățirea activității lor profesionale în raport cu ceea ce așteaptă de la ele părinții și copiii – iar cele tinere să se formeze de la bun început în această direcție. (Leontina Ghiț)
Prezentă la eveniment, Viorica Preda – inspector în cadrul Direcției Educație Timpurie a Ministerului Educației, a fost încântată atât de proiect, cât și de faptul că în Satu Mare există educatoare devotate. Am întrebat-o dacă
Ministerul Educației are în vedere măsuri sau programe care să determine reducerea sau chiar înlăturarea din grădinițe a educatoarelor care agresează copiii, fizic sau verbal:
Le-am propus educatoarelor din țară, cu prilejul diverselor întâlniri de lucru, să intervină în această privință prin cursuri de formare profesională axate pe echilibrul socio-emoțional și teoria atașamentului, fundamentale în formare copiilor de grădiniță. (Viorica Preda)
În județul Satu Mare, învățământul preșcolar privat este aproape inexistent, părinții preferând grădinițele de stat. Acest lucru este posibil doar pentru că educatoatele sunt foarte bune, afirmă inspectorul școlar general Călin Durla:
Educatoarele din Satu Mare sunt cele mai bune, iar dovada în acest sens este reprezentată de numărul foarte mic al grădinițelor private înființate în Satu Mare. Părinții preferă sistemul de stat pentru că aici educatoarele sunt bine pregătite. (Călin Durla)
Premiile acordate în cadrul Galei Educatoarelor au fost pentru relația educatoare-copil în mediile urban și rural, profesionalism și impact în mediile urban și rural, incluziunea socială în mediul defavorizat, spirit antreprenorial, întreaga carieră didactică, respectiv debutanți. După Satu Mare, proiectul se va derula și în alte județe.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.