Primele 10 autobuze electrice circulă pe străzile Clujului [FOTO]
Articol editat de Andrei Cretoiu, 31 mai 2018, 16:34
Ceea ce pentru mulți a părut un moment de liniște sau, dacă aveți urechea mai fină, abia dacă ați auzit ceva, este zgomotul făcut de un autobuz electric care trece pe lângă dumneavoastră.
Primele 10 astfel de mijloace de transport în comun circulă pe străzile din Cluj-Napoca, iar până la sfârșitul lunii iunie, Compania de Transport va primi și al unsprezecelea autovehicul.
Cele 11 autobuze electrice au fost achiziționate din fonduri elvețiene, iar primarul Emil Boc anunță că în viitorul nu foarte indepărtat vor fi cheltuiți și bani europeni pentru înnoirea parcului auto al CTP.
Pentru prima oară în România vor fi puse în circulație autobuzele electrice. Bugetul total al proiectului a fost de 32 de milioane de lei, din această sumă, 27 de milioane reprezintă contribuția elvețiană. Avem pregătite documentele pentru achiziționarea a încă 30 de autobuze electrice, pentru încă 24 de tramvaie sau pentru alte 50 de troleibuze și obiectivul nostru este ca, după anul 2025 intreaga flotă de transport din oraș să fie una nepoluantă. (Emil Boc, primarul Clujului)
Prezent la momentul punerii în circulație a primelor 10 autobuze electrice, ambasadorul Elveției în România, Urs Herren, a dezvăluit că oamenii din orașul sau natal nu au facilitățile de care clujenii beneficiază pe mijloacele de transport în comun.
Sunt foarte fericit că mă aflu astăzi aici, cu ocazia punerii în circulație a acestor 10 autobuze electrice, dotate cu cea mai nouă tehnologie, cu wi-fi performant, dar și cu alte dotări, de care concetățenii mei ar fi foarte bucuroși dacă le-ar avea și ei pe autobuzele cu care circulă. Acest proiect de achiziție a autobuzelor electrice este parte a unui total de trei proiecte pe care le derulăm cu municipalitatea, valoarea totală a fondurilor elvețiene alocate Clujului fiind de 45 de milioane de lei. Fondurile elvețiene sunt acordate pentru statele nou aderate la Uniunea Europeană din perioada 2004 – 2007. (Urs Herren, ambasadorul Elveției în România)
Autobuzele electrice au o autonomie de 107 kilometri și vor beneficia de trei stații de încărcare rapidă, unde alimentarea se face în maxim 10 minute, și 11 stații care vor fi folosite în principal pe timpul nopții, unde încărcarea durează între 4 și 6 ore.
Dragoș Bohan este unul dintre șoferii care vor conduce aceste autobuze pe străzile Clujului. El spune că s-a obișnuit deja cu noul sau partener de drum, care se manevrează mai ușor decât un autobuz cu motor diesel.
Autobuzele electrice vor circula, în prima fază pe liniile 27, 28 și 30, care au plecarea din cartierul Grigorescu și pe linia 32, care unește cartierul Gheorgheni cu Piața Mihai Viteazu.
Directorul Companiei de Transport Public, Liviu Neag, spune că până la sfârșitul acestui an flota de transport public va fi înnoită și cu 60 de autobuze Mercedes cu normă de poluare Euro 6, pentru care a fost semnat deja contractul de achiziție.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.