Pasiunea nu are limite! Un cercetător ştiinţific are o colecţie impresionantă de jucării
Articol editat de Carmen Sas, 1 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 1 iunie 2018, 9:28
Pasiunea nu are limite. Cercetatorul stiintific Dan Băcueț din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj a ajuns să deţină importante colecţii de jucării, cele mai reprezentative fiind figurinele inspirate din celebrele personaje Winnetou si Old Shatterhand, ale scriitorului german Karl May.
Cercetătorul spune că toate aceste jucării au o poveste, iar uneori, după o zi încărcată pe şantierele arheologice, le scoate din vitrină şi „încinge” o luptă cu figurinele de indieni, alături de fiul său, pentru a se relaxa.
Adrian Lungu: Ce conţine colecţia dumneavoastră?
Dan Băcueţ: Este o colecţie a mea şi a fiului meu, jucăriile cu care m-am jucat eu când eram mic: maşinuţe, soldăţei, avioane, tot ce însemnau jucării înainte de 1989. O parte din ele le-am păstrat, iar celelalte le-am recuperat din diverse locaţii, târguri sau persoane care le-au păstrat şi au preferat să nu le arunce la gunoi.
Adrian Lungu: Haideţi să le luăm pe rând: începem cu un tractor, cred că cei mai mulţi copii din anii ’80 au avut un astfel de tractoraş sau un camion.
Dan Băcueţ: Erau jucării foarte comune. Sigur că jucăriile la vremea aceea încercau să redea oarecum obiectele care ne înconjurau în momentul respectiv. Toate refac diverse tipuri de utilaje, maşini sau personaje ale epocii. Acesta este unul dintre tractoarele care pe vremuri arau ogoarele patriei. Una peste alta, o mare parte din jucăriile respective s-au făcut în fabrici de jucării în perioada comunistă cum este fabrica de la Oradea. O altă fabrică a funcţionat la Lugoj, care a produs în anii ’60 jucării extrem de frumoase. Toţi ne-am jucat cu aşa ceva, celebrii indieni şi cowboy. La vremea respectivă romanele lui Karl May, cu Vinnetou şi celelalte personaje extrem de savuroase, nu exista copil care să nu fi ştiut ceva despre personajele respective.Trebuie să ştiţi însă că figurinele de plastic care s-au produs pe vremea respectivă au fost copiate după modele produse în vestul Europei, Statele socialiste au copiat modele din Germania de Vest; sigur, cu alte nuanţe, dar cam aceleaşi tipuri. Sigur că existau şi modele mult mai rare, care nu existau decât într-o serie mai mică şi le găseai de obicei în oraşele mai mari (în general în capitală).
Este o formă de deconectare. Chiar şi astăzi, de multe ori, cu fiul meu mai scoatem soldăţei, ne mai uităm la ei, tragem câte o bătălie. E o chestie interesantă: cine adună astfel de figurine poate să facă şi un studiu privind istoria modei, istoria hainelor, evoluţia hainelor. În plus, cine cunoaşte şi istorie, poate să-şi dea seama dacă figurina respectivă, care să zicem că redă un soldat din vremea lui Napoleon, este redată corect de către fabricant sau producător.
Adrian Lungu / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.