Vertij, amețeli, ORL: Vertijul de poziție la vârstnic
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 2 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 9 iunie 2018, 14:08
În lipsa unui diagnostic corect, viața unui pacient cu vertij este grea.
Foarte multe persoane, la ridicarea bruscă din pat, la culcarea pe pernă sau rotirea de pe o parte pe alta, au senzația de amețeală rotatorie “se învârte casa cu mine, domnule doctor” pentru câteva secunde sau minute. Dacă opresc mișcare capului și rămân câteva secunde fixate într-o poziție comodă, totul se liniștește.
De obicei, pe o parte amețesc, iar pe cealaltă nu. Inițial se sperie, intră în panică, însă mulți se obișnuiesc și trăiesc cu această simptomatologie destul de frecvent.
O altă mare parte merg la medicul de familie, laboratorul de analize medicale și își fac zeci de teste: neurologice, RMN, CT, ortopedice, reumatologice pentru coloana vertebrală, gastroenterologice fiindcă au senzație de greață. Unele persoane se operează chiar de colecist, altele obosesc de vizitele la medici, de amețeli și ajung la psihiatrie sau la psihologi. E grea viața unui vertiginos.
Tratamentele medicamentoase sunt prescrise în orice patologie acută pentru a iesi din criză, până, fie “mama natură vindecă”, fiind ceva trecător (viroze, inflamații ușoare, disfuncții) sau până se află cauza reală, adică localizarea exactă a bolii, în cazul nostru urechea stângă sau dreaptă, apoi tipul de patologie (ureche externă, medie sau internă)
Urechea externă– de exemplu și un dop de cerum mare ce apasă pe timpan și îl inflamează poate da jenă, senzație de ureche înfundată, presiune locală sau acufenă (fâșâit).
Ureche medie – Patologia de trompă a lui Eustachio- inflamația rinofaringelui (zonă din spatele nasului unde la copii mici sunt celebrii “polipi”, vegetațiile adenoide) cauzate de răceli repetate, rinite netratate, sinuzite cornice.
Acestea provoacă cefalee, presiune a capului, amețeli ușoare, iar inflamația cronică locală poate duce, în final, la otite medii, supurate, mastoidite cronice dar și boli grave de tipul formațiunilor vasculare invadante în urechea medie (de tipul glomusului de jugulară ce erodează local și se manifestă doar prin acufenă pulsatilă, unilateral obligatoriu și senzație de plenitudine, ușoară hipoacuzie.
În aceste cazuri destul de rare, diagnosticul se poate pune, în funcție de stadializare, destul de ușor (timpan albastru pulsatil și CT sau și audiogramă, dar mai ales timpanograma ce arată o curbă zimțată, datorată pulsațiilor).
Dr. Ioana Alexandra Vodă – medic primar ORL, membru al Societății Internaționale de Otoneurologie din Paris.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal