Laborator nou de informatică, cu dotări unice, pentru elevii nevăzători din Cluj
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 iunie 2018, 15:08
Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca a inaugurat un nou laborator de informatică, dotat cu tehnologii de acces de ultimă generaţie. De acest spaţiu educaţional modern vor beneficia peste 200 de copii şi tineri cu deficienţe de vedere proveniţi din Cluj şi din alte 20 de judeţe din România, care învaţă în cadrul liceului.
Proiectul implementat de clubul Rotary Cluj-Napoca le asigură celor 209 elevi ai Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere accesul la cele mai noi tehnologii ale informaţiei. Despre importanţa tehnologiilor de acces pentru copiii nevăzători a vorbit doamna Ramona Ionela Mureşan, directoarea Liceului pentru Deficienţi de Vedere:
Persoanele cu dizabilităţi vizuale prezintă limitări în ceea ce priveşte accesul la informaţie. Acest lucru nu se datorează sub nicio formă vreunui aspect de natură cognitivă. Este un proiect cu adevărat minunat, care oferă oportunitatea elevilor să progreseze, să aibă rezultate deosebite la învăţătură, să-şi dea bacalaureatul. (Ramona Ionela Mureşan, directoarea Liceului pentru Deficienţi de Vedere)
Elevii slab văzători vor putea folosi caractere mărite, în timp ce aceia care nu văd deloc vor avea aplicaţii care transformă în sunet textul de pe ecran. Alexandru Câmpean este cel care a adus în România aparatura pentru noul laborator de informatică:
Nu sunt nişte calculatoare normale. Sunt 16 unităţi centrale cu monitoare speciale, care folosesc un albastru mai puţin invaziv pentru ochi. Tastaturile au caractere mărite, care facilitează accesul la informaţie. Mai mult decât atât, calculatoarele sunt dotate cu nişte softuri speciale care au capacitatea să să traducă tot ce este pe ecran printr-o voce. Tot ceea ce se lucrează pe aceste calculatoare poate fi imprimat cu o imprimantă în braille. Mai mult decât atât, se pot printa chiar şi figurine: dacă faci un căţel sau un iepure, poţi să-l simţi cu degetele. (Alexandru Câmpean)
Într-adevăr, o imprimantă braille este poate cel mai important echipament al laboratorului de informatică. Elevii Liceului pentru Deficienţi de Vedere urmează o programă şcolară normală. Fără o imprimantă, aceştia erau nevoiţi să-şi scrie după dictare subiectele la exemene naţionale.
Elevii care au testat au apreciat şi cele două display-uri braille, care permit accesul la informaţie şi prin intermediul alfabetului tactil. Cu toate că programele de voce ajută nevăzătorii în viaţa de zi cu zi, folosirea alfabetului braille este importantă pentru învăţarea unei ortografii corecte:
Mi se pare foarte important mai ales acest display braille, spune Ionuţ, elev în clasa a VIII-a.
Te ajută să vezi cum e scris un cuvânt, mai ales în cazul unei limbi străine. Eu ştiu deja un pic de engleză şi ar fi chiar bine să mai evoluez la spelling.
Laboratorul de informatică a fost modernizat în cadrul proiectului Acces la educaţie, în valoare de 35000 de euro.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.