Fondul Suveran de Investiții, atacat la CCR
Articol editat de Andrei Cretoiu, 7 iunie 2018, 10:43 / actualizat: 7 iunie 2018, 12:03
UPDATE, ora 12:00
Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici anunţă că Fondul Suveran de Investiţii, aprobat de către deputaţi, ar urma să devină operaţional în a doua jumătate a anului.
El a precizat că după transferul efectiv al acţiunilor de la marile companii de anul viitor va începe finanţarea marilor proiecte din transporturi şi agricultură:
Este vorba de proiectele profitabile, proiectele care vor avea, în economie, un impact semnificativ. Sunt proiecte majore, proiecte care au nevoie de finanțare substanțială, și acest mecanism era o soluție prin care banii să vină și din altă parte decât din zona de buget de stat. Statul va avea doar 2 persoane în consiliul de supraveghere, restul de 7 fiind efectiv, dar cu toții se vor supune unei strategii pe care guvernul o va adopta, pentru că obiectivul acestor 9 persoane este ca ei, prin ceea ce fac, să facă în interesul economic al României.
Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Deputaţii au înfiinţat miercuri, 6 iunie, Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare, aducând modificări importante legii.
Capitalul social creşte astfel de la 1,85 la 9 miliarde de lei, iar numărul companiilor incluse ajunge la 33.
Pe lista companiilor care vor face parte din acest Fond se regăsec unele dintre cele mai profitabile companii româneşti, Electrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom, Telekom, Antiobiotice şi Loteria Română.
Coaliţia la guvernare afirmă că Fondul va ajuta la dezvoltarea României în timp ce USR şi PNL au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională.
Angela Matei, cu detalii:
Dezbaterea proiectului a generat controverse: opoziția a anunțat deja, că va sesiza Curtea Constituțională și a acuzat puterea de subminare a economiei naționale. Deputatul USR, Cosette Chichirău a susținut, astfel, că fondul nu are un scop economic ci unul politic. De cealaltă parte, reprezentanții PSD și ALDE au afirmat că Fondul Suveran este o șansă de dezvoltare a României prin investiții, potrivit președintelui PSD, Liviu Dragnea. Proiectul este unul dintre pilonii programului de guvernare.
Camera Deputaților este for decizional pentru acest act normativ însă, având în vedere sesizările de neconstituționalitate anunțate de PNL, USR și PMP, proiecul de lege va fi transmis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis abia după decizia Curții Constituționale cu privire la eventualele demersuri al opoziției. (Angela Matei)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.