Un Centru Cultural Evreiesc pentru eternitate, în Cluj Napoca
Articol editat de Carmen Sas, 8 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 13 iunie 2018, 10:04
Evreii din Cluj fac parte din istoria orașului de cel puțin 500 de ani. Indiferent de greutățile întâmpinate de-a lungul istoriei, comunitatea evreiască a reușit să meargă mai departe și să contribuie constant la dezvoltarea orașului. Aceste principii sunt păstrate şi dezvoltate şi astăzi, când vorbim de un important proiect al comunităţii clujene: un complex care să reunească, într-un singur loc şi nu dispersat în mai multe locaţii, toate instituţiile evreieşti: sinagoga, muzeul evreiesc, centrul administrativ, centrul medical, restaurantul ritual şi centrul comunitar-cultural.
Robert Schwartz (Preşedintele comunităţii evreieşti din Cluj Napoca): Ne-am gândit ca aceste instituţii ale noastre să fie adunate la un singur loc şi să formăm acolo un centru unitar evreiesc, în cadrul căreia să funcţioneze şi un centru cultural evreiesc. Ideea acestui centru cultural este să păstreze memoria evreilor, cultura, istoria, habitul, gândirea evreiască; şi să fie deschis pentru întregul oraş, pentru locuitorii Clujului şi pentru străini, vizitatori, turiştii care trec prin Cluj. Să fie acolo un mic muzeu al evreimii clujene: bineînţeles, mic, pentru că nu avem prea multe materiale nici acuma – nici în viitor poate că nu o să fie prea multe – dar să putem prezenta ceea ce avem despre istoria evreimii din Cluj. Acest centru comunitar este gata, ca şi clădire. Pe str. Horea avem o parcelă care este proprietatea noastră, cu patru clădiri, unde o să ne mutăm. Numai că sinagoga trebuie renovată, că de mulţi ani nu a mai fost renovată şi este într-o stare destul de degradată.
Carmen Sas: Deci, în acest moment, lucraţi la acest centru?
Robert Schwartz: Acum am reuşit să facem rost de bani pentru aşa ceva, din surse proprii (nu am primit ajutor din nicio parte). Banii provin din vânzarea unui teren care a fost proprietatea comunităţii evreilor din Cluj, cumpărat de comunitatea veche a clujenilor, din banii enoriaşilor. Avem suma de bani pentru a începe această transformare şi unificare a instituţiilor.
Carmen Sas: E un loc de întâlnire al comunităţii evreieşti din Cluj, un loc în care ne invitaţi pe toţi ceilalţi, clujeni sau nu, să venim să vă cunoaştem: să vă cunoaştem istoria, să vă înţelegem prezentul, să interacţioneze culturile noastre.
Robert Schwartz: Aşa este. Şi până acum aşa am procedat. Marea majoritate a evenimentelor noastre (în afară de cele strict de rugăciune), sunt deschise: anunţăm prin ziar şi invităm toţi locuitorii Clujului.
Carmen Sas: Ca să recapitulăm: acest centru comunitar are sinagoga, la a cărei reconstrucţie lucraţi, un spaţiu cultural…
Robert Schwartz: …cu sală de spectacole de 100-150 de persoane şi anexele lor. Mai sunt instituţiile noastre, cum ar fi Direcţia de Asistenţă Socială, care este o activitate foarte importantă în cadrul comunităţii evreilor din Cluj şi nu numai (şi în cadrul Federaţiei Evreilor din România). Acest departament are grijă de supravieţuitorii holocaustului, vârstnici care au nevoie de o serie de ajutoare, de asistenţă medicală.
Carmen Sas: Pe când estimaţi că va fi terminat Centrul?
Robert Schwartz: O întrebare destul de greu de răspuns. Eu sper că în trei ani, trei ani şi jumătate va fi terminat.
Carmen Sas: Vom veni, cu siguranţă, şi atunci când veţi inaugura Centrul Cultural.
Robert Schwartz: Înainte de Centrul Cultural vom inaugura sinagoga, care va fi gata, sper, într-un an şi jumătate.
Carmen Sas / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.