Zmeura, bogată în vitamine şi minerale valoroase
Articol editat de cristina.rusu, 8 iunie 2018, 12:00 / actualizat: 8 iunie 2018, 15:40
Zmeura (Rubus Idaeus) este bogată în ingrediente valoroase, o gamă întreagă de substanţe fitochimice care protejează sănătatea celulară şi reglează enzimele care provoacă inflamaţii.
Zmeura ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 şi bolile cardiovasculare. De interes deosebit este acidul elagic, pentru că are proprietăti antiinflamatorii.
Beneficiile anticancer ale fructelor au fost atribuite mult timp antioxidanţilor şi substanţelor fitochimice.
În studiile medicale asupra cancerelor la sân, de col uterin, de esofag şi de prostată s-a demonstarat că fitochimicalele din zmerură joacă un rol important în reducerea stresului oxidativ, inflamaţiei şi în dezvoltarea şi proliferarea celulelor canceroase.
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, zmeura protejează de degenerescenţa maculară. Fructele sunt bogate în vitamine şi minerale, cum ar fi vitaminele B1, B2, B6, C, E şi mineralele calciu, potasiu, fosfor, magneziu, mangan, fier şi zinc. O sută de grame de zmeură acoperă un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.
Zmeura, fruct comestibil al genului Rubus din familia trandafirilor, nativă din Europa şi Asia, este cultivată în prezent în întreaga lume.
Zmeura se găseşte într-o varietate de culori – de la negru la purpuriu, roşu, portocaliu, galben şi alb. Fructele sunt mici sau mari, rotunde, lungite sau conice. Zmeura roşie este cea mai cultivată în întrega lume.
Zmeura se află în plin sezon în perioada iunie – octombrie. Un consum de zmeură îmbunătăţeşte starea generală de sănătate şi are efecte benefice asupra pacienţilor cu boli precum Alzheimer sau Parkinson.
Totodată, studiile au confirmat faptul că flavonoidele şi acizii fenolici din zmeură au proprietăţi antibiotice şi anticanceroase.
Există mai multe modalităţi de a include zmeura în dietă. Ca desert, puteţi adăuga zmeura în iaurt proaspăt sau în salate, prăjituri, tarte, îngheţate. De asemenea, din zmeură se pot face gemuri, jeleuri, dulceţuri, ceaiuri, siropuri, băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice sau oţet.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.