Cultură în şură, spectacole de teatru jucate pe o altfel de scenă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 9 iunie 2018, 7:19
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 9 iunie 2018, 7:19
Proiectul Cultură în şură cuprinde spectacole de teatru jucate pe o altfel de scenă, amenajată în şură şi vizează promovarea culturii printre românii de la sat.
Actorii au revenit în Sălaj şi au pus în scenă primele spectacole din această vară; care se anunţă a fi lungă, datorită evenimentelor teatrale. Actriţa Florentina Năstase:
Deocamdată ştim sigur că vom reveni în Plesca, unde am fost acum doi ani. Împreună cu Plesca vom încerca să cuplăm probabil şi Marca, unde iarăşi mergem a treia sau a patra oară. Oamenii nu ştiu la ce să se aştepte, iar atunci ne privesc destul de circumspecţi în primă fază. Să sperăm că reacţiile vor fi la fel de bune ca în celelalte locuri în care am fost până acum. (actriţa Florentina Năstase)
Proiectul a debutat în Sălaj acum 5 ani şi s-a dovedit un succes. Regizorul Victor Olohuţ:
Ne propunem să câştigăm public pentru teatru, să le arătăm oamenilor că există şi altceva decât televizor; să le arătăm că în comunităţile în care trăiesc se întâmplă lucruri, că ele nu trebuie căutate în altă parte; că orice comunitate se poate dezvolta din toate punctele de vedere. Este o revenire, cred, la conţinut: nu ne mai ascundem după decoruri (costume avem, normal). (regizorul Victor Olohuţ)
Adrian Lungu: Din proiect fac parte oameni pasionaţi, dornici să promoveze cultura la sat. Suntem în culise, în spatele scenei; o scenă amenajată în şură. Cum e să jucaţi pe o scenă în şură?
Iulian Ghiţă (actor): Pot să zic că pentru mine, fiind deja al treilea an în care fac parte din echipa Cultură în şură, este o experienţă minunată. Pentru publicul care vine din satele în care noi mergem cu spectacolul e o bucurie, la fel şi pentru noi. Dacă aţi văzut şi mai devreme, când se pregăteau reflectoarele, băncuţele, sunt deja oameni aici care aşteaptă spectacolul cu drag. Pentru noi este o bucurie şi o încântare că putem veni – ca să-i zicem aşa modern – să share-uim din cunoştinţele noastre şi celor care poate nu au posibilitatea să ajungă la teatru în oraşele mai mari sau poate nu au văzut un spectacol de teatru în viaţa lor. Pe noi, oameni mai în vârstă, ne încântă să facem acest lucru pentru tineri.
Foto: Facebook Cultură în şură
Adrian Lungu / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.