Povestea copacului cu oale din Maramureș
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 13 iunie 2018, 10:09
Povestea copacului cu oale, întâlnit şi astăzi în unele gospodării din Maramureş, este cunoscută de toată lumea.
Chiar şi în ziua de azi, în unele sate maramureşene se poate vedea în gospodăriile oamenilor un copac în care sunt agăţate toate oalele familiei, în culori diferite. Iar cu cât numărul oalelor este mai mare, cu atât familia este mai înstărită.
Tradiţia mai spune că dacă în vârful copacului este o oală de culoare roşie, atunci aceasta înştiinţează că la familia respectivă este o fată de măritat. Cu cât sunt mai multe oale în copac, cu atât înseamnă că zestrea fetei este mai mare.
Chiar dacă povestea este transmisă din generaţii în generaţii, povestită chiar şi turiştilor, anumiţi cercetători nu sunt de aceeaşi părere. Grigore Hotico, şeful secţiei de etnografie din cadrul Muzeului Maramureşean, spune că din documentările lui, copacul cu oale avea total alt rol în trecut, iar povestea din spatele acestuia s-a creat pentru a-i atrage pe turişti:
Grigore Hotico: Nu ştiu când a apărut, dar s-a generalizat. Povestea este mai apetisantă decât realitatea, care spune că sărcinerul, acel copac cu crengile retezate în care se atârnau oalele de lut – nu de tablă -, era uscător; uscător pentru vasele de lut. După ce se spălau în leşie şi se limpezeau bine, se puneau la scurs cu gura în jos pe creangă. După ce se scurgeau bine, ulcioarele de lut se întorceau cu gura către soare, să pătrundă razele soarelui. Sărcinerul este specific pentru tot Ardealul.
Mihaela Botiz: Se ştie zona exactă de provenienţă?
Grigore Hotico: Nu. E un obiect folosit de foarte mult timp, în toate zonele. Un obiect de mare utilitate. Practic radiaţia solară steriliza vasele.
Mihaela Botiz: Aţi fost şi în alte zone, aţi povestit cu oameni bătrâni. Ce spuneau despre povestea acestui obiect atât de necesar?
Grigore Hotico: Am fost în Ţara Oaşului, în judeţul Satu Mare, în Ţara Lăpuşului. Era acelaşi obiect cu utilitate peste tot. În unele zone nici nu ştiau de povestea cu măritişul, nu spuneau aşa ceva.
Mihaela Botiz / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.