Tuberculoza – o boală mai veche decât se credea până acum
Articol editat de cristina.rusu, 9 iunie 2018, 18:00
Cercetătorii polonezi și americani au găsit urme de tuberculoză pe scheletul vechi de 245 milioane de ani al unei reptile marine preistorice.
Rezultatele cercetărilor lor, publicate deja în „Royal Society Open Science” din Londra, au fost prezentate publicului larg miercuri, 6 iunie, la Katowice, în sudul Poloniei.
Aceste cercetări fac posibilă efectuarea unui mare salt în timp, a comentat principalul autor al studiului, paleontologul Universității din Silezia Dawid Surmik, intervievat de AFP.
Până acum, a precizat el, cele mai vechi urme de tuberculoză înregistrate datează de șaptesprezece mii de ani.
Scheletul reptilei, un proneusticosaurus, dintr-o familie stinsă de nothozauri, care seamănă cu o specie de crocodil care mănâncă pește, a fost descoperit la Gogolin, în Silezia, chiar la începutul secolului XX. Dar abia recent cercetătorii au fost interesați de o serie de excrescenţe osoase observate pe patru coaste ale animalului.
În colaborare cu Bruce Rothschild de la Muzeul Carnegie din Pittsburgh (Statele Unite), și paleobiologul polonez Katarzyna Janiszewska, Dawid Surmik a examinat aceste excrescenţe folosind microtomografia, fapt care i-a permis să excludă ipoteza unor tumori canceroase, apoi un diagnostic diferențial a eliminat și alte boli, altele decât tuberculoza.
Nu știm nimic despre această reptilă, dacă ea trăia în grup sau solitară, și nu știm cum ar fi putut fi contaminată, poate prin mușcătura unui alt animal, a declarat Dawid Surmik, care a vorbit şi despre o coincidență interesantă: focile de astăzi, care pot avea un stil de viață similar cu acela al nothozaurului, suferă adesea de tuberculoză.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.