Vertij, amețeli, ORL: Amețelile după intervenții chirurgicale la urechea internă
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 9 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 9 iunie 2018, 14:07
Există amețeli și instabilități și după operații de înlocuire a scăriței cu un piston, clasicele operații pentru otoscleroză, fie datorate unui piston prea lung, fie unor condiții locale (aderențe, hematoame etc.) organizate fibros care apasă pe structurile urechii interne, în saculă și dau aceste simptome.
Urechea internă este un organ complex cu multe structuri și un mecanism de funcționare foarte specializat pentru a informa creierul despre mișcarea corpului, a capului, cu detalii foarte precise legate de viteza mișcării, direcția, acccelerația, poziția față de gravitație.
Aceste informații sunt esențiale vieții și funcționării organismului, având foarte multe conexiuni cu majoritatea celorlalți analizatori, precum ochiul care furnizează o informație primordială (imediat conștientizăm ce vedem), iar apoi somestezica (de la tălpi, coloană vertebrală, mușchi, articulații și membre).
Aici, vă rog să vă amintiți de exemplul cu cele două trenuri aflate în gară. Cel în care stăm noi nu se mișcă, iar cel de lângă, a pornit. Senzația noastră, a celui care se uită pe geam și vizualizează celălalt tren, este că noi ne mișcăm.
Urechea interna are senzori de mișcare a capului, otoliții (cristalele de Ca CO3), care pot să sară, să se desprindă și să informeze eronat, producând VPPB vertijul pozițional paroxistic benign. Acesta este ușor de diagnosticat și tratat, fiind o patologie mecanică.
Urechea mai are și lichide (endo și perilimfă) care susțin, hrănesc și stimulează sau inhibă, prin undele produse de mișcare, structurile senzoriale. Ca urmare, meteosensibilitatea, jena la frig, se poate explica destul de simplu prin fizica lichidelor. Aceleași legi explică și creșterile de volum, de presiune, după stres, după cafea, prea mult sare, ciocolată, alte stimulente sau în cazul puseelor de HTA.
Bolile presionale, tip acufena presională, hidrops endolimfatic sau boala Meniere necesită aparatură specială, personal supraspecializat și investigații suplimentare pentru un diagnostic corect de hiper sau hipopresiune, hiper sau hipovolum. Toate aceste informații sunt esențiale pentru ca un medic să poata institui un tratament corect, diuretic, depletiv sau suplinitor (mechanic) prin hiper stimulare cu scaun rotator sau, chimic, local, cu injecții transtimpanale.
Presiunea unilateral modificată nu determină un mare vertij rotator, ci o mare amețeala, instabilitate, dezechilibru, instalându-se lent și afectând progresiv structurile senzoriale locale (celule cu cili), timp îndelungat, ducând la implicarea structurilor superioare (nuclei bulbari, cerebel, diencefal și cortex) și transformându-se într-un sindrom vestibular mixt, periferic și central, iar pacienții sunt mult mai tare afectați de disfuncția unilaterală a urechii interne.
Dr. Ioana Alexandra Vodă – medic primar ORL, membru al Societății Internaționale de Otoneurologie din Paris
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.