Ascultă Radio România Cluj Live

De ce ne pierdem simțul mirosului?

De ce ne pierdem simțul mirosului?

Articol editat de cristina.rusu, 10 iunie 2018, 12:00

Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că simţul mirosului dispare atunci când o persoană este ocupată sau distrasă. Acesta este primul caz în care condiţia numită „orbire olfactivă neintenţionată” este dovedită printr-un experiment.

Am descoperit că oamenii rareori simt un anumit miros dacă sunt absorbiţi de o activitate, a declarat Sophie Forster de la Universitatea din Sussex.

Multora dintre noi ni s-a întâmplat să lucrăm într-o încăpere şi o persoană care vine de afară, să ne spună că înăuntru miroase a ceva, cum ar fi spre exemplu prânzul cuiva. Oamenii din încăperea respectivă nu sesizează, însă, mirosul, precizează dr. Forster, care afirmă că sunt necesare doar 20 de minute pentru creier pentru a nu mai simţi mirosul.

Fenomenul este cunoscut sub denumirea de obişnuinţă olfactivă.

Cercetările noastre ar putea avea multe aplicaţii. De exemplu, demonstrează că, dacă sunteţi ocupaţi cu ceva de lucru, s-ar putea să fiţi mai puţin tentaţi de mirosul de mâncare, susţine dr. Forster.

Cercetătorii au atribuit participanţilor la un experiment o sarcină care necesita concentrare maximă, apoi le-au cerut să caute în încăpere un obiect cu un miros puternic de cafea.

Rezultatele au arătat că 42,5% dintre participanţi, care au fost absorbiţi total de sarcină, nu au simţit mirosul. După ce s-au întors în camera respectivă, au fost surprinşi de aroma puternică de cafea pe care nu o simţiseră anterior.

De asemenea, studiul arată că 65% dintre participanţi nu au simţit mirosul de cafea din încăperea în care se aflau, deoarece erau obişnuiţi cu aroma în timpul muncii. Studiul deschide calea pentru ca oamenii să reacţioneze la mirosurile care semnalează un pericol cum ar fi fumul şi gazul.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 12:00

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor

Ouăle se numără printre puţinele alimente care pot fi clasificate drept superalimente, datorită proprietăţilor lor benefice şi valorii lor...

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor
De ce să eviți folosirea prosoapelor de hârtie?
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 00:00

De ce să eviți folosirea prosoapelor de hârtie?

Prosoapele de hârtie sunt un ajutor indispensabil în multe bucătării, fiind utilizate pentru a șterge suprafețe, a absorbi grăsimi sau a usca...

De ce să eviți folosirea prosoapelor de hârtie?
Se scoate la licitație un ceas de buzunar aparținând unui pasager de pe Titanic
Diverse vineri, 25 aprilie 2025, 00:00

Se scoate la licitație un ceas de buzunar aparținând unui pasager de pe Titanic

Un ceas de buzunar de damă descoperit printre lucrurile unuia dintre pasagerii care a murit în timpul călătoriei inaugurale a celebrului Titanic...

Se scoate la licitație un ceas de buzunar aparținând unui pasager de pe Titanic
Cel mai mare tort cu căpșuni din lume
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 15:29

Cel mai mare tort cu căpșuni din lume

O patiserie de lângă Paris a recâștigat miercuri, 23 aprilie, recordul Guinness World Records pentru cel mai mare tort cu căpșuni din lume....

Cel mai mare tort cu căpșuni din lume
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 12:00

Alimente pentru purificarea sângelui

Un stil de viaţă nesănătos şi mediul dăunător provoacă acumularea în sânge a multor substanţe străine precum toxine, microbi şi metale...

Alimente pentru purificarea sângelui
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 00:00

Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!

Pianistul Igor Levit va susține joi și vineri, 24-25 aprilie, un concert unic la Londra, programat să dureze mai mult de 16 ore, cântând solo-ul...

Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!
Diverse miercuri, 23 aprilie 2025, 12:00

Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces

Pentru a reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, este suficient să consumăm între unu şi şase ouă pe săptămână, susţin...

Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces
Diverse marți, 22 aprilie 2025, 12:00

Pudra de roșcove în locul altor îndulcitori naturali?

Alternativele sănătoase și naturale sunt tot mai căutate, iar pudra de roșcove se remarcă prin multiplele sale beneficii și versatilitate....

Pudra de roșcove în locul altor îndulcitori naturali?