„Plantele sexy” sunt pe cale să scoată din uz unele pesticide toxice
Articol editat de cristina.rusu, 12 iunie 2018, 18:00
„Plantele sexy” sunt pe cale să scoată din uz multe pesticide toxice, după cum spun specialiştii. Acestea vor fi realizate cu ajutorul ingineriei genetice şi vor produce feromonii sexuali ai insectelor, împiedicând dăunătorii să se împerecheze.
Cercetătorii au obţinut deja o plantă care poate produce feromoni sexuali ai moliilor şi acum lucrează la optimizarea procedeului. Specialiştii vor de asemenea să realizeze în laborator şi alţi feromoni, similari celor produşi de alţi dăunători.
Feromonii sexuali sunt deja folosiţi pentru a proteja unele culturi de valoare mare, precum cele de roşii şi fructe de pădure. Dar moleculele complexe sunt actualmente produse prin sinteză chimică, procedeu scump.
Noua tehnologie foloseşte o plantă ca pe o uzină biologică, alimentată de puterea solară. Un alt grup de cercetători încearcă să obţină feromoni sexuali folosind drojdie modificată genetic, proces folosit deja la scară mare, de exemplu pentru fabricarea de insulină pentru bolnavii de diabet.
Pesticidele existente distrug de multe ori atât dăunătorii cât şi insectele cu rol benefic, precum albinele. Unele din aceste pesticide contaminează acum mediul, în toată lumea, şi sunt parţial vinovate de diminuarea populaţiilor de insecte.
Utilizarea celor mai larg folosite insecticide din lume, neonicotinoidele, a fost interzisă în aer liber de UE, în aprilie. Spre deosebire de acestea, feromonii sunt diferiţi pentru fiecare specie şi fiind folosiţi în cantităţi minuscule pe plantaţii, nu contaminează zone mai întinse.
În cadrul proiectului pilot numit SexyPlant a fost creată o plantă modificată genetic de tutun, care produce şi eliberează feromoni sexuali ai unor larve de molie. Procedeul este actualmente îmbunătăţit pentru a da randamente superioare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.