Când nevăzătorul ajută văzătorul: o nouă cină pe întuneric în Cluj-Napoca
Articol editat de cristina.rusu, 14 iunie 2018, 10:25
Articol editat de cristina.rusu, 14 iunie 2018, 10:25
Au devenit deja o tradiţie în Cluj-Napoca cinele pe întuneric, organizate de o asociaţie a tinerilor nevăzători. Acestea au loc într-o sală complet întunecată, unde nu este permisă nicio sursă de lumină, iar clienţii nu văd mâncarea pe care o mănâncă.
În data de 21 iunie, Alina Dinuţă, psiholog şi semimaratonistă nevăzătoare, invită clujenii la o nouă cină pe întuneric, de această dată cu câteva elemente inedite.
Alina Dinuţă: Participanţii vor intra mai întâi într-o cameră tampon, în care este o zonă luminată; după care treptat-treptat vor ajunge să intre în întuneric. Aş vrea să păstrez deocamdată misterul celor petrecute acolo, dar ceea ce pot să spun este că participanţii vor fi în siguranţă.
Ei vor fi ghidaţi de persoane care nu văd; iar noi fiind în lumea noastră, în elementul nostru, cunoaştem mediul, astfel încât participanţii vor fi ok.
Andrea Nagy: Am înţeles că va fi şi muzică şi dans!
Alina Dinuţă: Participanţii curajoşi, care vor să se ridice şi să facă puţină mişcare, vor fi ghidaţi tot de aceşti chelneri care se vor ocupa de ei. Fiecare masă va avea o persoană desemnată, un chelner, care se va ocupa de fiecare participant în parte.
M-am gândit să vină doi profesionişti care să-i invite la dans. Dansul presupune în primul rând mişcări din partea superioară a corpului; partenerul tău îţi dă un semnal mai întâi din mâini, apoi din partea superioară a corpului, doar pe urmă cu piciorul.
Nu există aşadar şansa ca tu să te împiedici şi să cazi, pentru că simţi mişcarea partenerului. Astfel, dacă vii în cuplu la această cină, ai posibilitatea să-ţi cunoşti partenerul, să dansezi cu el, poate să trăieşti o experienţă împreună cu partenerul tău pe care nu ai mai trăit-o până acum.
Andrea Nagy: Pentru câţi oameni va fi organizat acest eveniment?
Alina Dinuţă: Sunt 48 de locuri. Sala nu este foarte mare. Cu timpul, dacă cerinţele vor fi mai mari, vom organiza într-o sală mai mare.
Andrea Nagy: Ai mai organizat şi alte cine pe întuneric, din câte am înţeles. Cum au reacţionat cei care au participat?
Alina Dinuţă: Feedback-ul oamenilor a fost foarte bun. La intrare oamenii au o teamă; şi este şi normal, pentru că este ceva nou, ceva necunoscut pentru ei. Ulterior, după 2 ore şi jumătate de stat în întuneric, de socializat, în care îţi dai seama că mâinile devin un instrument de a contacta pe ceilalţi oameni – un instrument de cunoaştere socială -, oamenii încep să se simtă foarte bine.
Iar când vine momentul să se aprindă lumina, chiar se aude aşa un zumzăit în care oamenii sunt nemulţumiţi că s-a aprins lumina. Un alt lucru interesant, ei percep diferit spaţiul din jurul lor. Când se aprinde lumina, încăperea nu coincide cu ce şi-au imaginat. Deci e oarecum o diferenţă între imaginar şi real.
Andrea Nagy: Mâncarea va fi gătită tot de nevăzători?
Alina Dinuţă: Nu, va fi o firmă care livrează.
Andrea Nagy: Ce vrei să le transmiţi oamenilor, organizând această cină pe întuneric?
Alina Dinuţă: Scopul acestui eveniment este de a aduce în conştientul celor care văd că lipsa vederii nu înseamnă întuneric şi că poţi face foarte multe lucruri şi în absenţa vederii.
Vreau să-i provoc pe cei care văd, că şi ei ne provoacă pe noi în fiecare zi: prin a-ţi găsi un loc de muncă, prin a merge şi a mânca la un restaurant sau alte situaţii pe care noi le întâmpinăm zi de zi. Eu vreau să-i provoc să participe la acest eveniment. Va fi un schimb de rol: acolo noi îi vom ajuta pe ei. Dacă ei ne mai acordă ajutorul ziua, pe lumină, acolo le vom acorda noi ajutorul.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.