Ce este alimentația simbiotică și cum ne ajută să trăim mai mult
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 iunie 2018, 12:00
Cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada au constatat că simbioticele – amestecuri de probiotice şi plante bogate în polifenoli – pot creşte speranţa de viaţă şi pot reduce riscul de boli la vârste înaintate.
Experimentele au fost realizate cu muşte de fructe Drosophila melanogaster, care, potrivit oamenilor de ştiinţă, au o similitudine de 70% cu mamiferele, în ceea ce priveşte metabolismul. Muştele au fost hrănite cu simbiotice şi s-a dovedit că speranţa lor de viaţă a fost de 66 de zile, adică cu 26 de zile mai mult decât muştele din grupul de control care au fost hrănite în mod obişnuit. Insectele care au beneficiat de hrană simbiotică au fost, de asemenea, mai puţin afectate de rezistenţa la insulină, inflamaţii şi stres oxidativ.
Simbioticele au fost create din probiotice Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum şi Bifidobacteria longum cu aditivi TFLA – amestecuri de ingrediente uscate ale plantelor Emblica officinalis, Terminalia bellirica şi Terminalia chebula. Rezultatul poate fi explicat prin prezenţa axei microbiom-intestin-creier, starea microbicidului în tractul gastrointestinal, putând fi o determinantă a sistemului nervos şi putând chiar influenţa depresia şi dezvoltarea bolilor neurodegenerative la vârstnici. Oamenii de ştiinţă, însă, avertizează că este posibil ca simbioticele să nu aibă un efect atât de puternic asupra oamenilor ca în cazul insectelor.
Rezultatele studiului au fost publicate în Scientific Reports.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.