A fost lansat proiectul școli curate
A fost lansat proiectul școli curate – acesta își propune sã încurajeze implicarea societății civile în monitorizarea și influențarea politicilor de alocare a fondurilor pentru educație. Inițiativa aparține Societății Academice Române și Centrului pentru Resurse Civice și a fost relizată cu sprijinul Băncii Naționale. Lipsa de transparență și corupția, alături de administrarea ineficientă a banilor, sărăcia și neimplicarea cetățenilor sunt fenomene care contribuie la subfinanțarea învățământului și a sistemului de sănătate, spune președinta SAR, Alina Mungiu Pippidi:
Avem o corelaţie globală între ţările care sunt cu probleme de corupţie şi care au cele mai scăzute investiţii în doemniul educaţiei şi sănătăţii. De ce se întâmplă acest lucru, e o discuţie lungă, dar, pe scurt, pentru că preferăm să anvelopăm blocuri sau să cheltuim banii pe alte bunuri net şi sută la sută private, decât să dăm bani în domeniul educaţiei. Ce ne propunem noi să rezolvăm prin proiectul ăsta? Ne propunem să rezolvăm o participare mai mare a publicului în această chestiune, pentru că, dacă publicul nu ar vota atunci când îi sunt anvelopate blocurile, ci ar da nişte voturi în plus cui cheltuieşte mai mult pentru educaţie, vă asigur că educaţia nu ar fi unde este în buget azi şi de atâţia ani.
Societatea Academică Română a lansat și un ghid pe înțelesul tuturor privind legislația din domeniul educației, finanțarea acestui domeniu, dar și modalitățile prin care elevii, părinții și profesorii se pot implica în buna administrare a școlilor.
Articol editat de Camelia Velțan, 16 iunie 2018, 14:38