Vertij, amețeli, ORL: Bolile de nerv vestibular
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 19 iunie 2018, 13:03
Bolile de nerv vestibular și ale vaselor de sânge ce irigă regiunea urechii interne pot fi neuronite:
- a frigore ( inflamatorii), de frig, în situațiile ân care se iese afară, la temperature mici, cu părul ud sau dacă se stă în aer condiționat mult timp
- inflamatorii infecțioase, virale banale sau specific (tip zosteriene), cu durere, herpetice, infectioase bacteriene, parazitare (tip listerioze) sau Boala Lime
- vasculare (mici AIT locale, pe vase mici, ramuri terminale de AICA (artera cerebeloasă antero inferioară), mai ales la persoanele care au tratamente anticoagulante cronice sau trombembolice, la cei cu ateroscleroză și plăci de colesterol pe arterele principale ale gâtului (ACI și ACE) artere carotid interne si externe, artere vertebrale) sau insuficiențe venoase, varice, diabet, fibrilatii, HTA, insuficiențe cardiace.
Aceste boli, ale nervului vestibular au o simptomatologie impresionantă cu vertij rotator mare, lung, manifestat pe durata mai multor ore, chiar și o zi întreagă, cu greață, vărsaturi, instabilitate. Acești pacineți trebuie să ajungă la camera de urgență unui spital, la consult neurologic și la CT/ RMN pentru a putea scoate din discuție un posibil accidental vascular central, mai ales dacă vertijul se asociază cu cefalee (durere de cap) și parestezii (amorțeli) de mână sau de față.
Să reținem că nu există pierdere de cunoștință dacă este vorba despre bolile urechii interne. Căderile sunt provocate de dezechilibru, instabilitate și de vertijul rotator, însă, cu conștiența păstrată!
Practic, se pierde acut funcția unui organ esențial în menținerea echilibrului, a urechii în întregime sau partial. Fiecare ureche are doi nervi vestibulari și fiecare dintre aceștia are cinci ramuri, în total.
De aceea, putem avea o neuronită vestibulară totală, cu recuperare mai lungă și o neuronită parțială cu recuperare mai ușoară. Însă, această boala trebuie considerată o urgență, iar pacientul trebuie să primească tratament medicamentos specific oral sau perfuzabil pentru primele 7-10 zile, apoi un tratament de susținere a nervului (1-2 luni) cu recuperare fizică și reeducare vestibulară activă, mecanică, urgent, din ziua a 2-a. Acest lucru va grăbi refacerea pacienților ce pot deveni funcționali, cu reluarea activității, în aproximativ 1 săptămână și recuperare totală în 1-3 luni.
Alina Nechita/Dr. Ioana Alexandra Vodă – medic primar ORL, membru al Societății Internaționale de Otoneurologie din Paris
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.