Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului, două romane polițiste

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului, două romane polițiste

Articol editat de cristina.rusu, 17 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 17 iunie 2018, 8:42

După Biblia pierdută, cu aproximativ 100.000 de exemplare vândute, Igor Bergler revine în atenția cititorilor cu un roman și mai palpitant și surprinzător, conspirațiile sunt și mai teribile, misterele și mai adânci, secretele și mai întunecate, ritmul și mai amețitor.

Piesele de puzzle care o alcătuiesc, referințele culturale ascunse în plină vedere – de cele mai multe ori în cheie parodică – și inteligența diabolică a construcției, fac din lectura ei o experiență absolut unică.

Testamentul lui Abraham nu este o carte doar despre Abraham Lincoln. E drept, regăsim de multe ori trimteri la decizia sa de a aboli sclavia, dar cartea aceasta reușește să împărtășească cititorilor săi un număr mult mai vast de cunoștințe

Bergler e omul detaliilor. Atent la fiecare informație pe care i-o oferă cititorului, scriitorul aduce argumente și creează o imagine aproape vizuală a fiecărei scene. Uneori aproape că simți că te-ai strecurat afară dintre coperțile volumului și privești în jur cu urechile ciulite la frazele rostite de personaje, așteptând să surprinzi cu coada ochiului criminalul săvârșind fapte terifiante.

Eroul principal este în continuare Charles Baker. Personalitatea lui este bine conturată și sunt făcute cunoscute multe detalii din viața acestuia. Lucru care te face să îl vezi cu alți ochi. Pentru cei care au citit deja Biblia Pierdută, veți descoperi că profesorul se întrece pe sine însuși în această carte, devenind mai puțin arogant și mai mult un om al acțiunii.

Cartea începe cu o lovitură mortală când profesorul de la Princeton și fostul șef de campanie al președintelui SUA, își descoperă asistentul, ucis cu brutalitate în campusul universității.

Înainte de a fi ucis, George îi trimite profesorului un dosar cu detalii despre abolirea sclaviei a lui Lincoln și adevăratele motive care au dus la această acțiune. Însă dosarul este confiscat de autoritățile din Mexic, iar Charles face mai târziu legătura între uciderea asistentului și misteriosul dosar.

De aici începe goana după descifrarea secretelor, descoperirea criminalului și desigur subjugarea totală a cititorului.

Istoria rescrisă de Bergler este una fascinantă, nu doar pentru că face trimiteri la adevărata istorie și întâmplări care sunt reale, ci pentru că multitudinea de detalii care zugrăvesc un tablou vizual și suspansul creat în jurul multor momente, te face să te întrebi dacă nu cumva în cartea de istorie este ficțiune și în cartea lui este adevărul.

Autorul crează un puzzle perfect și împrăștie piesele între filele cărții. Fiecare personaj pare că deține una și oricât te-ai chinui cu aceste piese în fața ta, nu reușești să îl rezolvi decât la sfârșitul cărții.

Columbus Clay este un alt personaj cheie, un polițist care îl va ajuta pe Charles să rezolve cazurile din acest volum. Un Sherlock Holmes modern cu o memorie formidabilă, ce pare să ne stea și nouă alături în încercarea de a rezolva codul desenat de Bergler.

Mai sunt câteva personaje sclipitoare care sub bagheta lui Bergler creează un vârtej amețitor de întâmplări, legate cu umorul fin și deja caracteristic autorului.

Cartea este impresionantă, un volum masiv pe care trebuie să îl stăpânești bine și cu mintea și cu brațele. Acțiunea palpitantă și complexă este un thriller de cea mai bună calitate. Volumul se parcurge ușor, iar lectura nu este greoaie, din contră, îți oferă multe informații interesante, te face curios și te ține în priză.

Finalul este magnific, începi să îl anticipezi spre sfârșit, dar tot te impresionează.

Testamentul lui Abraham are la bază o documentare enormă, un efort tradus în sute de ore de extras informații autentice pe care autorul le-a învelit în cea mai bună ficțiune și ni le-a livrat sub forma unui bestseller actual, raportat la cititorul modern.

De ce a abolit Lincoln sclavia? De ce a demisionat papa? Cum a ajuns Trump la putere? Unde a dispărut Biblioteca din Alexandria? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde Testamentul lui Abraham.

Mult așteptată de cititorii de romane polițiste de la noi, „Cartea Oglinzilor” a lui Eugen Ovidiu Chirovici a ajuns în librării la începutul anului trecut.

Faptul că autorul a reușit să publice romanul său în 38 de țări din toată lumea, clar nu este o informație peste care să treci nepăsător.

Este o poveste polițistă, cu accente gotice proiectată în universul american, relatată din cel puțin 3 perspective.

Trei sunt naratorii poveștii din „Cartea Oglinzilor”: agentul literar Peter Katz, jurnalistul John Keller și polițistul pensionar Roy Freeman. Fiecare dintre ei duce povestea până la punctul în care celălalt trebuie să o preia.

Katz primește primele pagini dintr-un manuscris care putea fi un succes editorial răsunător pentru că promitea să elucideze misterul asasinării, în 1987, a profesorului universitar Joseph Wieder.

Numai că promisiunea succesului e una înșelătoare: abia plecat pe urmele manuscrisului, Katz află că autorul e pe moarte. În ciuda eforturilor pe care agentul literar le face pentru a-l contacta, Flynn se stinge, iar manuscrisul nu e de găsit.

E momentul în care Katz îl angajează pe John Keller, un fost ziarist, pentru a face lumină în acestă poveste și pentru a scrie o carte plecând de la concluziile anchetei jurnalistice. Pe durata cercetărilor pe care le face, Keller descoperă că fiecare persoană din anturajul profesorului spune o altă poveste. Pe de o parte, avem varianta Laurei, studenta lui Wieder și pe de alta, cea a lui Derek Simmons, omul de casă al profesorului.

Ies la iveală detalii nebănuite despre toți cei implicați. Apar piste false. Totuși, adevărul începe încet să prindă contur. Cu o cu totul altă poveste vine un personaj care mărturisește, ca din senin, că l-a ucis pe profesor. Dar adevărul nu poate fi niciodată atât de simplu. Cel puțin, nu într-un roman polițist. Roy Freeman, un polițist pensionat căruia John Keller îi retrezise interesul pentru caz, pleacă și el în căutarea adevărului. Doar el era cel care anchetase crima, atunci când ea se petrecuse…

Cum se termină totul, cine e criminalul și cât adevăr e în povestea fiecărui personaj, o să aflați doar citind romanul.

„Cartea oglinzilor” este prima pe care E.O.Chirovici a scris-o în limba engleză, după ce s-a mutat din România în Marea Britanie și prima cu o atât de mare căutare. Potrivit Editurii Rao, drepturile de tipărire s-au vândut deja în 38 de țări. Celebrul cotidian britanic The Guardian, al cărui tiraj depășește 160.000 de exemplare, scria încă din 2015 că romanul l-ar putea transforma pe Chirovici într-un milionar. Potrivit editurii Rao, același cotidian a declarat „Cartea Oglinzilor” drept „fenomen editorial internațional”.

Aceste două titluri sunt incluse în lista Bătăliei Cărților pentru adulți și seniori din acest an și vă așteptăm să le descoperiți împrumutându-le atăt de la Sediul Central al Bibliotecii Județene, cât și de la filialele noastre.

 

Rodica Uifălean, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj/Doina Borgovan

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea librarului

Găsiți mai jos atât literatură, cât și titluri de non-ficțiune. Sperăm să vă inspire.   Ochii Monei, Thomas Schlesser, editura...

Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 29 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Emily Gerard (1849-1908), s-a născut la Chesters, o moșie din regiunea Scottish Borders, într-o familie de mici nobili scoțieni, în care...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 
Ce mai citim? duminică, 22 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 

Pentru toți copiii din anii ’80, în spatele blocului începea o lume în sine, cu jocuri, prietenii și reguli proprii.   În spatele...

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 
Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun
Ce mai citim? duminică, 15 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun

Nu pot să-ncep altfel decât mărturisindu-vă deschis că mi-a fost dor de rubrica aceasta, așa că bine v-am regăsit!   Vin astăzi spre...

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun
Ce mai citim? duminică, 30 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră

A venit vacanța și iată că ne trimite și pe noi într-una dintre țările preferate ca destinație de vară, Grecia. Dar nu cum ne-am aștepta,...

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră
Ce mai citim? duminică, 23 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Tatiana Niculescu, cunoscută pentru abilitățile ei de narator și cercetător, reușește să aducă la viață povestea unui om de cultură care...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 16 iunie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Gonçalo M. Tavares este autorul unei vaste opere care este tradusă în peste cincizeci de țări. În noua sa carte București-Budapesta:...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 9 iunie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Cum prima mea recomandare de lectură de anul se încheia, practic, cu un soi de promisiune, mi-am propus ca astăzi s-o și duc la îndeplinire. Vă...

Ce mai citim: Recomandarea editorului