Marea Neagră, în pericol!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 18 iunie 2018, 9:20
Un grup internaţional de specialişti a efectuat în Ucraina un studiu asupra mediului marin al Mării Negre, cercetarea fiind prima de acest gen de la declararea independenței statului ucrainean – scrie publicaţia online „FaceNews”. În timpul studiului, pe porţiunea ucraineană a Mării Negre, experţii au descoperit 150 de poluanți, în special substanțe hidrofuge, pesticide, materiale plastice și microplastice, considerate drept cea mai mare amenințare pentru omenire.
Se pare că Marea Neagră este una dintre cele mai poluate părți de pe planeta noastră. Am găsit un delfin mort pe coasta ucraineană și l-am analizat. A fost ceva înfricoșător. Am descoperit că era poluat chimic cu mercur – a declarat Iaroslav Slobodnik, șeful proiectului UE-PNUD Îmbunătățirea monitorizării mediului EMBLAS.
Marea Neagră a fost analizată timp de doi ani de cercetători din diferite țări, proiectul de monitorizare a mediului EMBLAS, finanțat de UE, beneficiind de aproape trei milioane de euro. Experții internaționali urmează să mai lucreze la propuneri şi metode de curățare a Mării Negre, iar primul lucru pe care îl recomandă ucrainenilor este să înceteze utilizarea detergenților cu fosfați și să interzică vânzarea de pungi din plastic.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.