Revoluția rufelor – ciorapi, pijamale şi maieuri puse la uscat, pe stradă!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 iunie 2018, 18:00
O comunitate rurală din Marea Britanie s-a umplut de ciorapi, pijamale şi maieuri puse la uscat pe stradă, în semn de solidaritate cu o mamă care a fost criticată pentru că şi-a atârnat rufele în faţa casei.
Aşa-numita „revoluţie a rufelor” a început în localitea Colyton din Devon atunci când Claire Mountjoy a primit o notificare prin care i se cerea să nu-şi expună rufele în aer liber. În scrisoare, dna Mountjoy era îndemnată să menţină Colyton ca „o localitate de care să putem fi cu toţii mândri”. Autorul, care pretindea că vorbeşte „în numele afacerilor locale şi cartierului”, îi sugera să folosească uscătorul de la maşina de spălat sau să-şi pună rufele la uscat în casă. Pe un ton politicos, dna Mountjoy era rugată să nu-şi întindă hainele spălate în faţa locuinţei ei terasate care este amplasată într-o „locaţie selectă”.
Dar de la primirea scrisorii, locuitorii orăşelului care are puţin peste 2.000 de rezidenţi au început un protest, punându-şi la rândul lor rufele la uscat afară. Dna Mountjoy spune că multe case şi magazine din localitate au acum în faţa intrării frânghii pe care sunt întinşi la uscat ciorapi şi obiecte de lenjerie intimă, în semn de sfidare. Protestul „arată spiritul fabulos al comunităţii pe care îl are localitatea Colyton”, cunoscută pentru spiritul răzvrătit al localnicilor. Scrisoarea sugera „că turiştii vor fi descurajaţi, dar revoluţia rufelor pe care am iniţiat-o aduce de fapt şi mai mulţi vizitatori”, spune dna Mountjoy.
Conform istoricilor locali, Colyton şi-a căpătat renumele de cea mai răzvrătită localitate din Devon în timpul „Răscoalei Monmouth”, când cei mai mulţi susţinători ai revoltei protestante împotriva regelui James al II-lea, în 1685, a provenit din acest târguşor.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.