Codul de Procedură Penală a fost modificat
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 iunie 2018, 10:05
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 iunie 2018, 10:05
Modificarea Codului de Procedură Penală a fost adoptată, aseară, luni, 18 iunie 2018, de Camera Deputaţilor.
S-au înregistrat cu 175 de voturi „pentru”, 78 „împotrivă” şi o abţinere.
PNL şi USR au anunţat că vor ataca proiectul la Curtea Constituţională. Angela Matei a urmărit subiectul şi ne oferă detalii:
Potrivit modificărilor votate în plenul Camerei Deputaţilor, sentinţa de achitare dispusă de prima instanţă se poate modifica doar dacă se aduc probe noi. Dezvăluirile, în timpul urmăririi penale, referitoare la faptele şi persoanele vizate, sunt interzise iar arestarea preventivă se poate face doar dacă există probe şi indicii temeinice. Deputaţii au mai decis ca durata urmăririi penale să fie de 1 an iar dacă procurorii nu reuşesc, în această perioadă, să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat.
O altă modificare stabileşte că denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 1 an de la faptă.
Astfel, proiectul a fost aprobat în forma propusă de Comisia Specială, pe fondul criticilor opoziţiei, care a reclamat procedura rapidă decisă de majoritate. În ceea ce priveşte fondul, opoziţia a susţinut că unele modificări pun în pericol actul de justiţie. Preşedintele Comisiei Speciale, Florin Iordache, a precizat că scopul este acela de a pune capăt abuzurilor.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ însă, având în vedere sesizările de neconstituţionalitate anunţate de PNL şi USR, proiectul de lege va fi transmis spre promulgare, preşedintelui Klaus Iohannis, abia după ce Curtea Constiuţională se va pronunţa cu privire la demersurile opoziţiei.
Câteva zeci de oameni au protestat aseară, în apropierea Palatului Parlamentului din Capitală, faţă de votul care s-a dat în Camera Deputaţilor asupra proiectului de modificare a Codului de Procedură Penală.
Protestatarii consideră că aceste schimbări ar fi fost făcute „cu dedicaţie” pentru unii politicieni.
De fiecare dată când o maşină a ieşit din curtea Palatului Parlametului, protestatarii au fluierat şi au scandat „Hoţii” şi „Demisia”.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.