Incluziv: Cursuri de înot şi mindfulness pentru tinerii cu dizabilităţi
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 iunie 2018, 13:59
Swim to live, un eveniment internaţional pentru tinerii cu dizabilităţi, se desfăşoară zilele acestea în Cluj-Napoca. Finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus Plus, Swim to live este un proiect prin care tinerii învaţă să-şi dezvolte o relaţie armonioasă cu corpul lor şi cu mediul înconjurător, prin activităţi de înot şi ateliere de mindfulness.
Tineri cu dizabilităţi, între 12 şi 17 ani, învaţă să înoate în cadrul cursului coordonat de asociaţia Babylon Travel. Ei sunt antrenaţi de îndrumători din Slovenia, Italia şi România. Cursul reuneşte elevi din mai multe ţări ale Uniunii Europene, pentru un program axat pe mişcare şi mindfulness. Proiectul îşi propune să implice cât mai mulţi tineri, atât cu dizabilităţi cât şi fără, în antrenamente de înot şi în deprinderea unui stil de viaţă sănătos.
Şi cum se leagă înotul de o dezvoltare mentală armonioasă ne spune Tina Jeromen, reprezentantă a Riba Sport Club Slovenia:
Este un proiect internaţional, avem parteneri din Italia, România şi Slovenia. Am dori să le arătăm oamenilor că înotul este o activitate extraordinară, pentru că este bun atât pentru corp cât şi pentru minte. Pentru că trebuie să-ţi conştientizezi foarte bine mişcările atunci când eşti în apă.
Tinerii beneficiază de cursuri de înot timp de 6 luni, de 2 ori pe săptămână. Pe lângă acestea, ei participă la şedinţe săptămânale de mindfulness, care să-i ajute să-şi dezvolte o legătură cât mai armonioasă între corp şi minte, dar şi să înveţe despre natură şi mediul înconjurător. Tina Jeromen:
Toţi vor avea exerciţii de mindfulness cel puţin odată pe săptămână în cadrul grupurilor lor de lucru. Vrem să-i încurajăm pe tineri să fie mai conştienţi de ei înşişi şi de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Să devină mai siguri de mişcările lor şi de ceea ce fac.
Schimbul de tineri de la Cluj-Napoca este cea de-a treia întâlnire în cadrul proiectului Swim to live. Despre posibilitatea extinderii activităţilor ne spune organizatoarea Maia Isakovic:
Am aplicat pentru un proiect care sperăm că ni se va aproba. Va fi organizat de această dată pentru persoane în vârstă. Poate vom reuşi să ţinem aceste activităţi şi pentru un grup de femei. Ne analizăm opţiunile, să vedem cât de departe putem ajunge; care sunt grupurile vulnerabile la care ne dorim să ajungem, ce fel de oameni au nevoie de mai multă atenţie.
Proiectul se va finaliza cu o întâlnire de asociaţia Sfera din Italia la Neapole, în luna octombrie a acestui an.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.