Bunele maniere: Râsul
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 iunie 2018, 15:00 / actualizat: 20 iunie 2018, 16:51
Râsul reprezintă un act normal, semn de sănătate chiar pentru organism şi vorbeşte despre tine. Poti spune că râsul nu trebuie încorsetat în şabloane şi sunt de acord cu tine, dar îţi propun să desenezi cu ochii minţii un personaj care râde în hohote, zgomotos şi care îşi loveşte partenerul pentru a exprima faptul că nu mai poate de râs, ori îşi loveşte picioarele sau masa. Mai există şi situaţia în care apar aplauzele puternice, supărătoare – tot în acest scop de a sublinia că e foarte amuzantă situaţia.
Ți s-a intâmplat vreodată să te găsești într-un restaurant sau la un film, unde să fie prezent și acel personaj care râde cu lacrimi fără să țină cont de prezența altora?
Pentru a te asigura că nu sari calul, e bine să iei in calcul câțiva parametri atunci când râzi:
Primul ar fi volumul – încearcă să-ți dai seama cât de tare râzi, poți face asta studiind reacțiile celor de lângă tine, dacă se indepărtează ușor, știi ce ai de făcut.
Al doilea parametru ar fi intensitatea, care dacă e prea mare, dă impresia că se cutremură pământul sub tine.
Despre cel de-al treilea parametru, limbajul trupului am discutat la început.
Râsul e bine să nu fie nici prea tare, nici prea lung şi cel mai important să fie atunci când trebuie. Acest comportament poate fi educat şi dozat singurul lucru pe care trebuie să-l facem în acest sens e să fim propriul observator şi dacă ne place să continuăm, iar dacă nu să luăm atitudine.
Anca Şerban, consultant în bune maniere
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.