Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca va fi reabilitat!
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 iunie 2018, 10:31
Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca va fi reabilitat în baza unui proiect aprobat de Comisia de Urbanism a Primăriei. Proprietarul terenului va putea investi în modernizarea bazei de agrement, după ce și Consiliul Local va vota Planul Urbanistic Zonal în care sunt prevăzute toate amenajările care trebuie făcute.
Viceprimarul, Dan Tarcea, arată că investitorul mai trebuie să aducă mici modificări proiectului pe care l-a gândit, după care poate primi aprobările necesare pentru începerea lucrărilor.
Acolo au fost gândite două zone: cea din partea stânga a Canalului Morii va fi un perimetru cu trei bazine și un spațiu de loisir, urmând ca în partea dreaptă să fie zona de terase, unde se poate mânca, oamenii pot sta la masă. De asemenea, ne dorim ca prin aprobarea acestui PUZ să creăm un spațiu, lângă Canalul Morii, care să aibă continuitate. Va trebui să găsim și soluții, cine va face decolmatarea Canalului Morii în zona respectivă. (Dan Tarcea)
Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca a funcționat până la sfârșitul anilor ’90 pe un teren aflat în apropierea stadionului și a Hotelului Sport.
Pentru că nu s-a mai investit în întreținerea lui, întreg spațiul a rămas în paragină. Dezvoltatorii imobiliari au încercat, în timp, să profite de amplasarea terenului și să construiască aici clădiri de mari dimensiuni.
Vicepreședinte al Comisiei Zonale a Monumentelor, arhitectul Ligia Subțirică, arată însă că, de fiecare dată, specialiștii s-au opus acestor inițiative și au cerut ca zona să rămână una de agrement.
Au fost mai multe solicitări: fie pentru un hotel, care venea în pandant cu Hotelul Sport, s-a venit cu propuneri pentru clădiri sportive, dar erau de înălțime foarte mare. Și n-am aprobat să se construiască nimic acolo. Este și zonă protejată istoric, este și zonă verde pentru agrement, ca atare nu am dat voie la nimic. (Ligia Subțirică)
Terenul pe care a funcționat Ștrandul Municipal este proprietate privată și, pe lângă încercarea de a construi pe el clădiri de mari dimensiuni, a existat inclusiv varianta preluării lui de către Consiliul Local.
Viceprimarul, Dan Tarcea, arată că s-au purtat negocieri pentru achiziția lui de către municipalitate, dar, până la urmă, proprietarul a decis să îl păstreze.
Am lansat inclusiv propunerea să ne vândă nouă acea parcelă și să amenajăm noi acolo. Persoanele private nu au dorit acest lucru, este dreptul lor, dar important este că vor pune bani ca să investească în acea zonă. (Dan Tarcea)
Cel mai probabil, Consiliul Local va aproba PUZ-ul pentru Ștrandul Municipal până la începutul toamnei, după care vor putea demara lucrările de reamenajare a zonei. Arhitectul Ligia Subțirică este convinsă că zona de agrement va prinde, deoarece, pentru clujeni, acest ștrand a reprezentat dintotdeauna un punct de atracție.
Având în vedere cât de mare este solicitarea pentru spații de agrement, cât de mare e cererea pentru bazine de înot, de orice fel, amenajările vor avea succes. Ștrandul acesta, cu investițiile minimale care se făceau în perioada comunistă, era suprapopulat. Deci, investiția pe care proprietarul urmează să o facă în revitalizarea zonei va deveni nu numai atractivă, dar și rentabilă pentru ei, în loc să fie ținută ca un maidan părăginit, cum este în momentul de față. (Ligia Subțirică)
Pe terenul din vecinătatea actualului stadion Cluj Arena a funcţionat un ştrand încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Poliţiştii oraşului veneau iniţial să se relaxeze aici, după care bazinele au fost deschise tuturor locuitorilor Clujului.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.