Legumele uscate reduc nivelul de glucoză din sânge
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 iunie 2018, 12:00
Leguminoasele (sau legumele uscate – linte, năut, soia) reduc nivelul de glucoză din sânge prin încetinirea digestiei şi eliberarea de zaharuri.
Eliberarea lentă a zaharurilor previne creşterea lor bruscă în sânge, ceea ce predispune la rezistenţă la insulină şi debutul diabetului zaharat de tip 2. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Guelph, Canada, au constatat că înlocuirea unei jumătăţi de porţii de orez sau cartofi cu linte scade zahărul din sânge cu până la 35%. De asemenea, lintea combate colesterolul şi este foarte bogată în minerale şi vitamine.
Cercetătorii au efectuat studiul cu participarea a 24 de voluntari sănătoşi, care au consumat cartofi sau orez sau ambele amestecate cu linte roşie sau verde. Glicemia voluntarilor care au primit o porţie de orez combinată cu linte a scăzut cu 20%, la două ore după o masă, comparativ cu zahărul din sânge al participanţilor la experiment care au consumat doar orez. Înlocuirea unei jumătăţi de porţii de cartofi cu linte a dus la scăderea cu 35% a zahărului din sânge. Studii anterioare au arătat că lintea ajută la reducerea hipertensiunii arteriale.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.