Vertij, amețeli, ORL: Bolile celulelor senzoriale, afecțiunile posttraumatice și inflamatorii evolutive
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 9 iulie 2018, 11:36
Există boli ale celulelor senzoriale detectoare de mișcări, accelerații-boli autoimune, degenerări senile de vârstă (presbivestibulia), degenerări în cadrul unor boli precum scleroza multiplă sau iatrogene (produse de medicamente ototoxice luate în cantități și doze mari, perioade lungi: gentamicine, streptomicine, amikacin, chinine, unele diuretice, unele antiinflamatoare și citostaticele.
În acest caz vorbim de o afectare bilaterală parțială sau totală, cu areflexie bilaterală și cu un echilibru precar, fără amețeli, vertij rotator sau crize, ci doar cu o teribilă instabilitate, nesiguranță la mers, mai ales în semi și obscuritate totală, deoarece aceste persoane își mențin echilibru doar din informația vizuală. Medicamentele sunt nefolositoare în aceste cazuri și doar reeducarea vestibulară intensivă, urmată de exerciții personalizate prin stimularea cerebrală cu substituția urechii de către ceilalți analizatori este soluția pentru acest tip de patologie.
Un alt tip de patologie este cea posttraumatică, nu numai după traumatisme majore (accidente, traumatisme craniocerebrale acute, fracturi de mastoidă, de conduct auditiv etc.), ci și traumatisme minore (val de apă, o palmă peste ureche, un bulgăre de zăpadă, o lovitură cu capul de un dulap) pot produce mici leziuni fie la nivel sensorial cu dezlipirea epiteliului (gen dezlipire de retină), fie cu microleziuni osoase canalare (dehiscente de canal semicircular).
Pe acest tip de pacienți îi deranjează sunetele, presiunea, vremea, poziția capului, a corpului, au dezechilibru, prezintă rar acufene și permanent senzația de jumătate de cap altfel.
Aceste micro leziuni se văd foarte rar de către medicii radiologi, imagiști neantrenați sau nespecializați în citirea urechii interne și mai ales cei care nu au aparatura necesară de înaltă performanță -CT cu cupe foarte fine, reconstrucții, RMN T4. Contează, de asemenea, ca noi, medicii care trimitem pacienții la aceste investigații să sugerăm ce anume trebuie observant cu mai multă atenție.
Deci, doar testele funcționale vestibulare performante efectuate cu personal supraspecializat pot arăta locul disfuncției, pune un diagnostic corect și pot da o soluție pentru acest tip de patologie.
Există și patologii cronice inflamatorii evolutive – otomastoidita cronică (ureche care curge de o viață sau colesteatom) în care se erodează osul ajungând să se facă o mică fereastră de comunicare cu urechea internă care provoacă amețeli, instabilitate, în cadrul unei fistule labirintice.
Doar asanarea focarului infecțios, uscarea urechii în mod chirurgical, medicamentos, cu sau fără reconstrucție, pote permite oprirea amețelilor.
Alina Nechita/Dr. Ioana Alexandra Vodă – medic primar ORL, membru al Societății Internaționale de Otoneurologie din Paris
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.