Bunele maniere: Bârfa
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 9 iulie 2018, 11:41
Dicționarul definește bârfa ca fiind acțiunea de a vorbi de rău, a îndruga verzi și uscate. Bârfa e asociată cu gura, fleanca, adică vorbește gura fără noi.
DIn păcate, acest obicei prost este des întâlnit și în zilele noastre. Ideea de a vorbi despre cineva atunci când nu e prezent, într-un mod peiorativ, arată caracterul unui om, sau mai degrabă, lipsa de caracter.
Doamna bunelor maniere, Aurelia Marinescu, ne sugerează să povestim despre ceilalți atunci când nu sunt prezenți exact atât cât le-am spune în față.
Dacă ar fi să întoarcem pe altă parte subiectul bârfei, am putea spune că aceia care bârfesc nu au o cultură foarte vastă sau un interes anume pentru un hobby sau un sport, căci de ar fi așa, ar găsi alte subiecte de discuție, nu doar viața altora.
Obiceiul de a bârfi poate denota lipsa încrederii în sine, în loc să priveșți în interior și să corectezi ceea ce nu-ți place, privești la alții fiindcă e mai simplu.
Dacă te deranjează ceva sau nu-ți place, e de preferat să apelezi la curaj și să vorbești deschis și din inimă cu acea persoană. Sinceritatea va fi mereu apreciată de oamenii de calitate. Așadar, spune în față ceea ce gândești sau taci pe vecie, nicidecum nu răspândi vorbe răutăcioase sau intrigi.
Dacă Lucian Blaga scrie : «nu te certa cu oamenii mai mult decât cu ține însuți», aș continua cu ”nu-i bârfi pe oameni mai mult decât te bârfești pe tine”!
Anca Şerban, consultant în bune maniere
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.