Vertij, amețeli, ORL: Igiena vocală
Articol editat de cristina.rusu, 30 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 10 iulie 2018, 12:17
Afecţiunile vocale reprezintă un impediment major atat pentru profesioniștii vocali, cât și pentru orice persoană, de aici rezultând și importanţa regulilor de igienă vocală precum şi a terapiei vocale, ca metode de prevenire şi de tratament a afecţiunilor vocale.
Igiena vocală reprezintă modalitatea de utilizare şi îngrijire a vocii umane astfel încât aceasta să se menţină sănătoasă. Facilitează recuperarea după afecţiuni ale vocii şi asigură menţinerea unei sănătăţi vocale, evitand recidiva problemelor vocale .
Hidratarea este cel mai important concept. Hidratarea topicǎ sau de suprafaţǎ se poate realiza folosind un umidificator care creşte umiditatea aerului din încăperi
Hidratarea indirectǎ sau sistemicǎ constă în creşterea cantităţii de lichide băute la 8-10 pahare de apă cu înghiţituri mici, continuu. Cu cât laringele e mai bine hidratat cu atât CV vibrează mai eficient.
Evitarea comportamentelor vocale abuzive: strigatul, vorbitul în şoaptă, tusea, raclajului gâtului, vocalizarea în timpul exerciţiilor fizice, vorbirea în mediu zgomotos, cântatul pe extremele ambitusului.
Tusea poate sǎ constituie un motiv de îngrijorare pentru producerea de leziuni la nivelul CV. Tusea uscatǎ, spasmodicǎ poate produce tensiune în laringe. Dacǎ tusea persistǎ mai mult de 7 zile este necesar un examen ORL.
Refluxul gastroesofagian, în special refluxul laringofaringian, este o cauză importantaă a disfuncţiilor vocale. Acuză doar: răguşeală cronică sau intermitentă, predominent matinalǎ, senzaţie de “nod în gât”, dificultăţi la înghiţire, mucus excesiv în gât sau scurgere retronazală.
Situații în care ar trebui să se adreseze unui medic ORL.
Cum sesizăm apariţia unei probleme vocale? Modificări în calitatea vocii care durează mai mult de 2 săptămâni: voce răguşită, aspră, suflată, reducerea intensităţii vocii, reducerea ambitusului , pauze în voce, modificări în cantitatea de efort necesară pentru vorbit sau cântat, reducerea rezistenţei vocale.
Dacǎ obosealǎ vocalǎ apare frecvent, cu modificarea calitǎţii vocii, sau disconfort care sǎ afecteze activitatea profesionalǎ, trebuie sǎ se consulte un specialist.
Alina Nechita/Dr. Ioana Alexandra Vodă – medic primar ORL, membru al Societății Internaționale de Otoneurologie din Paris
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.