Bomboanele, o tentaţie de 3500 de ani!
Articol editat de cristina.rusu, 9 iulie 2018, 17:47 / actualizat: 31 iulie 2018, 10:48
Colorate, acrişoare, tari sau umplute. Ghici-ghicitoare, la ce m-am gândit? Bineînţeles că la bomboane! Tare bine ne mai pică uneori, deşi nu e bine să exagerăm. Căci, aşa cum ne spuneau mamele în copilărie, ne strică dinţii!
Astăzi găsim în magazine fel şi fel de bomboane, care mai de care mai atractive. Dar a existat un timp când bomboanele erau practic doar nuci înmuiate în miere.
Originea bomboanelor trebuie căutată în Egiptul antic. Egiptenii înmuiau fructe sau nuci în miere încă de acum 3500 de ani. Grecii şi romanii de asemenea consumau dulciuri din diverse fructe combinate cu miere.
Cu 4-6 secole înaintea erei noastre, datorită perşilor, zahărul şi-a început călătoria şi a cucerit lumea.
Primele bomboane moderne datează din Europa secolului al XVI-lea. Acestea conţineau plante medicinale şi se vindeau mai degrabă ca tablete pentru digestie. În acea vreme oamenii consumau adesea alimente alterate, iar tabletele condimentate ajutau la ameliorarea stării fizice.
Pentru că până în secolul XX zahărul avea un preţ prohibitiv, dulciurile erau produse de lux. Doar cei mai bogaţi se puteau bucura aşadar de batoanele din zahăr, prezente pe piaţă din secolul al XVII-lea. În curând, batoanele au căpătat o formă uşor curbată, pentru a semăna ca formă cu bastoanele păstorilor. Tot în acea perioadă, la curtea regală a Franţei se prepară primele bonbons, care aveau forma pe care o ştim astăzi.
În secolul XIX, bomboanele au început să fie disponibile şi pentru publicul larg, nu doar pentru cei bogaţi. Bombonelele de dimensiuni mici au fost adoptate repede de muncitori şi familiile lor.
Un studiu recent, comandat de o organizaţie a fabricanţilor de dulciuri, arată că cele mai multe dulciuri sunt consumate acasă. Dar cu cât mai mic este un produs, creşte şansa ca acesta să fie luat în călătorii sau la serviciu. Bombonelele şi jeleurile sunt preferatele copiilor, dar nu le refuză nici adulţii, când sunt consumate în familie.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.