România sub ape
Articol editat de Andrei Cretoiu, 10 iulie 2018, 10:35 / actualizat: 11 iulie 2018, 9:21
UPDATE: Miercuri, 11 iulie:
Apele umflate de viituri au făcut noi victime. Doi copii şi bunica lor au murit aseară, 10 iulie, în judeţul Tulcea, după ce căruţa în care se aflau a fost luată de apele umflate ale unui pârâu. În căruţă se afla şi bunicul copiilor, care nu a fost găsit încă de echipele de intervenţie de la ISU. Copiii aveau 4 şi 7 ani. Incidentul s-a petrecut în localitatea Măgurele, din comuna Topolog.
Pericolul de inundaţii nu a trecut nici în judeţele Argeş, Olt și Teleorman unde hidrologii au instituit cod portocaliu până la ora 12:00 pe râurile unde, ca urmare a propagării viiturilor se vor produce în continuare creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie.
Rămâne valabil până la ora 14:00 codul galben pentru aproape toate râurile.
La nivel naţional, sunt în serviciul operativ pregătiţi să intervină pentru limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice peste 20.000 de jandarmi, pompieri şi poliţişti cu aproape 8.000 de mijloace.
…………………………………………………………………………………………………………………..
Bazinele hidrografice din majoritatea regiunilor sunt, până miercuri, 11 iulie, la prânz, sub incidenţa unei avertizări cod galben de inundaţii.
În plus, râurile din jumătatea sudică a ţării sunt vizate, până la miezul nopţii, de un cod portocaliu.
În judeţul Alba au fost deja probleme din cauza ploilor, iar localitatea Şona a fost cea mai afectată de inundaţii în ultimele zile.40 de gospodării inundate şi 14 case evacuate. Acesta este bilanţul pentru comuna din județul Alba.
Potrivit meteorologilor, județul se află sub stare de alertă până miercuri, 11 iulie.
Zeci de gospodării au fost inundate și în judeţul Sibiu în urma intemperiilor din ultimele zile, iar râul Cibin şi afluenţii săi au ajuns la debite istorice în cursul zilei de ieri.
Peste 80 de pompieri şi jandarmi au rămas în teren azi-noapte în punctele critice de pe râul Cibin şi afluenţii săi, unde s-au amplasat hidrobaraje şi s-au ridicat diguri cu saci de nisip.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Sibiu continuă intervenția în localitățile Apoldu de Jos, Ocna Sibiului, Cristian, Săliște, Sibiu și Apoldu de Sus, unde zeci de gospodării au fost inundate urmare a ploilor abundente.
Peste 300 de pompieri și militari, precum și echipele de la Apă Canal și Drumuri și Poduri ajută locatarii afectați de ploi și degajează drumurile acoperite de aluviuni.
Secretarul de stat Raed Arafat, care s-a deplasat în această dimineaţă la Cristian, a precizat că forțele ISU venite în sprijinul Sibiului din alte județe vor rămâne până miercuri, 11 iulie, pentru monitorizarea situației:
La acest moment situația este staționară. S-au făcut importante acțiuni de prevenire prin instalarea unor baraje, fie cu saci cu nisip, fie baraje mobile și au fost mai multe echipe au lucrat pentru realizarea acestor baraje până ieri seara târziu, ca să fim siguri că nu se va întâmpla nimic pe parcursul nopții. (Raed Arafat)
Reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenţă Sibiu au anuntat în cadrul conferinței din această dimineață că pe mai multe râuri mici din județ au fost atinse cote istorice, care nu au mai fost înregistrate din 1970.
Ploile abundente continuă să producă pagube în Maramureș.
În cursul zilei de luni, 9 iulie, au fost inundate mai multe curți din Târgu Lăpuș, astfel încât a fost nevoie de intervenția echipajelor de pompieri.
Probleme au fost înregistrate și în localitatea maramureșeană Buciumi, acolo unde autoritățile locale s-au alăturat echipajelor de pompieri pentru decolmatarea unui podeț.
Vă reamintim, Maramureșul se află sub incidența unei avertizări Cod galben de ploi însemnate cantitativ și inundații, valabilă până astăzi, la ora 21:00. Sunt vizate fenomene precum instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de apă.
Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore şi celor prognozate, este cod roşu de inundaţii pe râuri din trei judeţe.
Atenţionarea hidrologilor e valabilă pentru bazinele hidrografice Olteţ, Cerna, Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval de confluenţa cu Lotru – în amonte de Acumularea Ioneşti, în judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş.
Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri.
Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi pentru 18 judeţe din ţară până astăzi la ora 21:00, iar la Ministerul de Interne a fost convocat comandament de urgenţă.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.